От 12 до 14 април в МУ-Варна и учебните бази за обучение на студентите на Университета се проведе пилотното издание на Пролетно училище "Медицински хоризонти и вълнения“, организирано от асоциацията на студентите-медици в България – Варна и Деканат "Медицина“. Събитието беше насочено към студенти по медицина от всички курсове на обучение, както и към стажант-лекари. Един от основните акценти на форума бе да подпомогне ориентирането им към медицинска специалност, която да профилират. Във форума се включиха над 300 студенти и преподаватели.

В програмата бяха включени серия от практически обучения с предклинична и клинична насоченост във варненската университетска болница "Св. Марина“, Регионална здравна инспекция – Варна, Университетската специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна, Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение "Проф. д-р Д. Стаматов“ и Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна“ - Варна.

Практическата част на форума даде възможност на всички бъдещи лекари, които все още не са взели решение за професионалната си специализация, да проучат  отблизо работата на различните клиники и отделения, към които имат интерес и да преценят дали желаят да се насочат към съответната специалност. Студентите имаха възможност от първо лице да се запознаят с ежедневието на лекарите. Представени бяха и най-новите тенденции в компаниите за медицинска апаратура и фармацевтични продукти.

Пролетното училище завърши с поредица от сесии, насочени към научното ориентиране на студентите по медицина и възможностите за професионална реализация. Събитието беше закрито с лекции, представящи бъдещето на медицината и ролята на изкуствения интелект.