Проф. д-р Димитър Райков, д.м.н. е новият Ректор на Медицински университет – Варна с мандат 2024 – 2028 г. , съобщиха от учебното заведение.

Той бе избран от члeновете на Общото събрание на Университета на 7 март 2024 година с мнозинство. Проф. Райков е 15-тият Ректор на Медицински университет – Варна, като преди това в периода юни 2023г. до момента, заемаше длъжността заместник-ректор "Кариерно развитие“ в Университета.

Визията на проф. Райков за развитие на МУ-Варна е като водещ образователен, научно-изследователски, технологичен, експертен и социално отговорен център сред висшите училища в България и утвърждаването му сред водещите университети в Европа и света.

"Гаранциите за успех се съдържат в приемствеността, професионализма, мотивацията, проактивното поведение, отговорността и дисциплината в работата, организационния и административен опит, етичното и колегиално отношение към хората“, заяви пред общото събрание новият ректор на МУ-Варна.

Проф. Райков допълни, че най-важното за него е съхраняването и развитието на човешкия и творческия потенциал, обединявайки младостта и ентусиазма на студентите и докторантите с мъдростта, професионализма и човешкия опит на преподавателите и служителите, с енергията и динамиката на времето, в което живеем.