close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Видин
Враца
Габрово
Добрич
Кърджали
Кюстендил
Ловеч
Монтана
Пазарджик
Перник
Плевен
Пловдив
Разград
Русе
Силистра
Сливен
Смолян
София
Стара Загора
Търговище
Хасково
Шумен
Ямбол
МУ Пловдив стана част от иновативен проект
19:57 / 20.03.2023
351
©
Медицински университет-Пловдив стана част от иновативния проект "Магнет". Той е споразумение между Европейската изпълнителна агенция за образование и култура и 12 висши училища на държави от Западните Балкани с фокус върху университетската педагогика – педагогическите и дидактически знания, умения и разбирания, от които академичният учител се нуждае, за да подобри начина си на преподаване и процеса на учене на студентите.

Проектът се изпълнява от екип, ръководен от проф. д-р Ани Белчева, зам.- ректор по учебна дейност на Университета и Координатор на проекта за България.

Главната цел на този проект е да се създаде консорциум от висши учебни заведения, споделящи новата парадигма за усъвършенстване на университетската педагогика.

В рамките на проекта MAGNET преподавателите на всички 12 участващи партньори от 8 държави в региона на Западните Балкани ще могат да осъществят сътрудничество на вътрешнонационално, регионално и междурегионално ниво. Очаква се това партньорство да доведе до създаването на мрежа от центрове за преподаване и учене.

Основните цели на проекта включват създаване на центрове за преподаване и учене, трансфер на ноу-хау, разпространение на образователни материали и създаване на устойчива мрежа BalkaNetUP - Балканска мрежа за университетска педагогика. Функционирането на тази мрежа ще помогне усъвършенстването на университетската педагогика, основен стълб за прилагането на Европейското пространство за висше образование.

Създаването на устойчива Балканска мрежа за университетска педагогика е новаторска идея за споделяне на иновативни всеобхватни методи и инструменти за преподаване и учене във висшите училища на страните от Западните Балкани. Трансферът на ноу-хау ще се осъществи от страни, които имат действащи Центрове за преподаване и учене, към останалите страни партньори.

Дейностите по проекта за постигане целите включват: проучване и анализ на нуждите на преподавателския състав за всички участващи висши училища, създаването на центрове за преподаване и учене, стартиране на Балканска мрежа за университетска педагогика за комуникация и споделяне на всички резултати от проекта MAGNET, разработване на курсове за обучение, базирани на анализа на нуждите, съвместната работа на партньорите чрез уебинари, присъствени срещи, семинари и конференции и др.

При осъществяване на дейностите ще се прилагат иновативни методи, нови инструменти и ориентирани към студентите подходи и приложения, съобразени както с развитието на висшето училище, така и с културата и спецификата на академичната и учебната общност.

Очакваните резултати са внедряване на модерни, иновативни, трансформиращи, ориентирани към студентите обучителни стратегии във висшите училища на Западните Балкани, формиране на BalkaNetUP чрез интегриране на знания, добри практики, споделен опит за академичните образователни процеси, създаване на центрове за преподаване и учене във висшите учебни заведения, стартиране на e-Net в подкрепа на BalkaNetUP и постоянно надграждане на методите на преподаване и учене.

Срокът за изпълнение на Проекта е от декември 2022 год. до ноември 2025 год.

От 16 до 18 февруари 2023 г. в Александруполис, Гърция, се проведе първа присъствена работна среща на участниците. Присъстваха представители от всички 12 партньори от 8 държави - Гърция, Албания, Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцоговина и България.

От МУ-Пловдив участваха проф. д-р Ани Белчева, дм, зам.-ректор по Учебна дейност в Университета и Координатор на проекта за България, и София Гонева – представител на Еразъм офис на МУ-Пловдив.

Участниците в срещата фокусираха усилията си върху стартирането на Балканска мрежа за университетска педагогика от Центрове за преподаване и учене (за страните от Западните балкани (BalkanetUP). Чрез центровете /CTL/във висшите училища ще се въведат иновативни методи и инструменти за преподаване и учене, ориентирани към студентите образователни подходи, като се осигури дигитализация и цифров инструментариум в процесите на усвояване на учебния материал.

В програмата бяха включени: дискусия за ролята от функциониране на CTL в университетите и тяхната доказана добавена стойност за изграждане на преподавателски капацитет, информиране за цели, структура и дейности по изграждане на BalkanetUP, мерки за осигуряване на качеството във висшето образование.

На срещата, освен богатия лекториум, подготвен от домакините-координатори, членовете участници имаха възможност за съвместна работа в малки групи и успяха да обсъдят оптималните функции, които ще се поемат от CTL за повишаване на качеството на образователния процес: семинари, лекции, MOOCS, открит диалог за добри практики, и др.

Партньорите от LOGOS College University запознаха присъстващите с Плана за действие по качеството. Представителите от университета в Патра представиха методология на проучването за анализ на нуждите, което всеки партньор ще проведе и анализира в рамките на собствения си университет.

В рамките на срещата се проведе и еднодневна конференция на CTL на Democritus University of Thrace (Гърция) на тема "Цикли на обучение в Университетска педагогика" – демонстрация на успеха на CTL и положителните резултати, постигнати от внедряване дейността на CTL в преподавателската практика.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Разпитват Бойко Борисов за "Барселонагейт"
БРИКС
Първа лига, сезон 2023/2024
Бюджет 2023
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
"За" или "против" запазването на паметниците на Съветската армия в България?
За
Против
Не мога да преценя

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж) Избори 2023

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.