Две първи места спечели Медицински университет – Пловдив в Рейтинговата система на висшите училища в България – в професионалните направления "Медицина“ и "Обществено здраве“. В направление "Медицина“ челното място се печели за пета поредна година, съобщават от висшето училище. 

Индикаторите за оценка са: качеството на учебния процес, научните изследвания, учебната среда, социално-битовите и административни условия, престиж, реализация на пазара на труда и регионална значимост. Направление "Медицина“ е оценено със 77 точки за ОКС "Магистър“ и "Доктор“,, а "Обществено здраве“ – с 68 точки за ОКС "Бакалавър“, "Магистър“ и "Доктор“. Със същия успех в двете направления тази година може да се похвали още само МУ-София.

Стандартизираната класация отчита, че броят на студентите по медицина се е увеличил три пъти за последните 10 години. Също така в последното десетилетие броят на чуждестранните студенти в България е нараснал 2 пъти и сега е над 8%, като 58% от тях учат в медицинските университети. По този показател България е сред лидерите по дял на чуждестранни студенти по медицина.

Престижът на Медицински университет – Пловдив, който се е наложил като елитно държавно висше училище, го прави атрактивна образователна дестинация както за българските, така и за чуждестранните кандидат-студенти. За да следват в него, те трябва да положат приемен изпит, за който има солидна предварителна подготовка. Тези високи изисквания налагат определени стандарти и предполагат прием на мотивирани кандидати от страната и чужбина. 

Първите места в Рейтинговата система са резултат от труда на всички работещи в МУ-Пловдив преподаватели и администрация, както и на студентите, специализантите и докторантите, сподели ректорът на Университета проф. д-р Мариана Мурджева. 

Ръководството на Медицински университет – Пловдив изказва своята благодарност за положените усилия и за лоялността на всички служители и се гордее с резултата от общите целенасочени усилия.