Медицински университет – Пловдив и Ветеринарномедицински факултет на "Тракийски университет" – Стара Загора сложиха началото на едно ползотворно сътрудничество в обучителните технологии на млади лекари.

Подобряването на практическите умения на лекарите се случва с помощта на животински модели. Това заяви проф. д-р Благой Маринов - зам.-ректор по научноизследователска дейност на МУ-Пловдив.

“В рамките на две години проведохме пет такива обучения за поставяне на хранопроводни протези и лигиране на разширени вени на хранопровода. Водещ инструктор в тези обучения е асистентът към симулационния център д-р Никола Боянов", заяви проф. Маринов.

Заместник-ректорът на МУ-Пловдив добави, че в рамките на тези пет обучения са преминали над 30 млади гастроентеролози, които са усвоили достатъчно добре уменията за поставяне на хранопроводни протези и лигиране на варици на хранопровода, като по този начин да бъдат от помощ за своите пациенти.

"На първо място едно такова сътрудничество е важно, защото промотира академичния обмен между университетите, а на втори план става въпрос за финансова ефективност. Никой университет няма смисъл да поддържа скъпоструващи структури, които да използва по няколко пъти в годината и тук е мястото на нашето сътрудничество", добави той.

"Радваме се, че в екипа ни участват различни учени. Сред тях са д-р Боянов от Медицински университет-Пловдив, проф. Паскалев от Стара Загора, управителят на Университетската болница проф. Симеонова и екипът, който е с наши анестезиолози", допълни проф. д-р Тодор Стоянчев.  

Той сподели, че се надява сътрудничеството да се разшири и да се сформира по-голям център, който да обслужва различни интереси от университетите в България и в чужбина.

"Аз лично съм много доволен и останах с много позитивни впечатления. Научих много за краткия период, в който се състоя курса. Това бе едно изключително добро обучение с много неща, които могат да се видят и да се запомнят. Усвоих поставяне на хранопроводни протези с доста повторения и поставяне на варици на сърце", заяви младият д-р Асен Йотовски.

Д-р Гергана Куюмджиева, която също участва в придобиване на практически умения коментира, че със сигурност това, което им е било показано на курса, ще им даде възможност да бъдат много по-подготвени за реалната среда на работа, което не би се случило, ако единствено са наблюдатели на самата манипулация.