Проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет – Пловдив, и проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийски университет Стара Загора, подписаха днес Меморандум за сътрудничество и съвместна дейност.

Като заявиха желанието си за устойчиво академично развитие и взаимодействие между ръководените от тях висши училища, двамата ректори потвърдиха готовността си да обединят усилия за повишаване качеството на учебната и научноизследователската дейност и очертаха бъдещите съвместни инициативи. Планира се създаването на възможности за ефективно използване на ресурсите, механизмите, процедурите и капацитета на двете институции.

Целта на двата университета е да създадат и утвърдят общо пространство на висшето образование чрез разпространяване на образователна информация, проучване и прилагане на положителен опит и добри практики в осигуряването на качествено висше образование, вкл. в симулационното обучение по медицина.

В рамките на срещата беше договорено сътрудничество и съвместна дейност в следните основни направления: съвместни предложения за подобряване на нормативната база и институционалното изграждане в областта на образованието, квалификацията и научноизследователската дейност, сътрудничество в областта на научните изследвания и технологиите,  провеждане на теоретични и практически форми на подготовка и развитие на системата за управление на учебната и научноизследователската дейност.

След подписването на меморандума ръководената от проф. Ярков делегация от Тракийски университет Стара Загора посети Медицинския симулационен тренировъчен център и изказа възхищението си от модернизираната научна инфраструктура и възможностите за обединяване на научния потенциал на двата университета и издигането им на още по-високо ниво.