Кметът Валентин Ревански и главният счетоводител на Община Ямбол Диана Тодорова подписаха споразумения с Министерството на регионалното развитие за предоставяне на допълнителна целева държавна субсидия за още два приоритетни инфраструктурни обекта.

Договорът за изграждането на кръстовище с кръгово движение на ул. "Димитър Благоев“ и ул. "Жорж Папазов“ (до стоматологичната поликлиника) е на стойност 1 400 000 лв.

Държавата отпуска средства на общината в размер на 2 988 000 лв. за реализацията на последните два етапа от проекта за обновяването на улица "Търговска“, които обхващат участъците от ул. "Преслав“ до новоизграденото кръстовище с кръгово движение на старата автогара до ул. "Богомил“ и ул. "Срем“.

Проектът за реконструкция на ул. "Търговска“ беше изготвен от почетния гражданин на Ямбол арх. Любомир Семерджиев още през 2012 г., но в продължение на десетилетие отлежаваше в бюрата на общинската администрация без да бъде реализиран.

След встъпването си в длъжност кметът Валентин Ревански възложи преразглеждането на проектите и количествено стойностните сметки и започна да търси възможности за финансиране. Така през 2022 г. започна първият етап от ремонта на ул. "Търговска“, който обхвана участъците от пл. "Освобождение“ до ул. "Преслав“, като с осигуреното чрез Оперативна програма "Региони в растеж“, бяха рехабилитирани и още три улици – ул. "Бяло море“, ул. "Кабиле“ и ул. "Кирил и Методий“. Сега предстои реконструкцията на останалата част от пешеходните участъци на ул. "Търговска“.

Ръководството на община Ямбол защити като приоритетен в Закона за държавния бюджет за 2024 г. да бъде включен и участъкът на ул. "Търговска“ от кръговото кръстовище на ул. "Богомил“ и ул. "Срем“ до ул. "Граф Игнатиев“, на ул. "Кара Кольо“ в участъка й от ул. "Преслав“ до ул. "Богомил“, ул. "Стефан Караджа“ в участъка от ул. "Търговска“ до ул. "Г. С. Раковски“ и ул. "Стефан Стамболов“ в участъка от ул. Ст. Караджа“ до ул. "Богомил“.

МРРБ предостави на община Ямбол и средства за изграждане на обслужваща улица с автобусна спирка до новата болница, в размер на 700 000 лв.

Припомняме, че през месец март 2024 г., бяха подписани и споразуменията за изграждането на нова многофункционална спортна зала, основен ремонт на участък от улица "Преслав“, на север от ул. "Д. Благоев“, от кръстовище с ул. "Акация“ до обходен път "Изток“ и за рехабилитация и реконструкция на ключова алея в града, която свързва улица "Димитър Благоев“ с обходен път "Изток“.