Ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич и КТ "Подкрепа“ подписаха споразумение за колективен трудов договор (КТД). Това стана ясно от пресконференция на директора на лечебното заведение д-р Георги Желязков и председателя на синдиката д-р Любомир Божков, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"От 1 ноември месечните възнаграждения на служителите в болницата се увеличават с между 37 и 40% спрямо изходното положение", каза д-р Желязков. 

По думите му това не са стойностите по отраслово КТД, но това са възможностите на една областна болница. "Смея да твърдя, че те са параметри, които немного болници са успели да постигнат към настоящия момент“, каза той. И уточни, че  достигането на отрасловите стойности изисква увеличение на основните заплати е от порядъка на 93 процента. 

"Ситуацията, икономически и финансово, на национално равнище не е никак лека, което предполага може би емоциите, които се случват в последните няколко дни. Напълно разбирам колегите за желанието им за стачни действия. Не мога да им противореча. Това е тяхно право“, заяви от своя страна директорът на МБАЛ – Добрич.

"Напълно ми е ясно техните искания какви са, но нека да проявим разбиране, че икономическата ситуация в държавата не е толкова стабилна, за да можем да постигнем абсолютно всичко, което те желаят“, каза още той, като уточни, че е бил от другата страна. 

"Аз също не мога да кажа, че съм доволен от това, че не можем да достигнем стойности, загледали в отрасловото КТД, подписано на национално ниво от представителите на КТ "Подкрепа“ и КНСБ от една страна и министъра от друга страна“, каза от своя страна д-р Божков.  

"Много колеги от бранша съобщават аналогични проблеми в техните болници. В България няма областна болница, която да е в съществено по-различно положение. Това са големи проблеми, които са объркани и на законодателно ниво, и за съжаление, политическият цинизъм е твърде високо", добави той.