МБАЛ-Добрич ще закупи апаратура за отделението "Диализно лечение", предаде репортер на "Фокус". Инвестицията "Водоочистваща система" е възможна благодарение на финансовата подкрепа на Община град Добрич. Тя ще вложи, с вече дадено съгласие от Общинския съвет, 65 380 лева за закупуване на апаратурата. Увеличава се дяловото участие на Община град Добрич в МБАЛ-Добрич. 

Около 70 пациенти провеждат диализни процедури в областната болница по последни данни. За провеждането на адекватна диализа освен апарат за хемодиализа е необходима и качествена водоочистваща система. Досега използваната е закупена през 2009 г., многократно е ремонтирана от фирмата доставчик, като след последния ремонт през миналата година е установено, че системата е морално остаряла и повече не подлежи на ремонт.

Болницата вече има оферта за доставка и монтаж на водоочистваща система, ехографски апарат за отделението по анестезиология и интензивно лечение и "En-seal“ система за високофреквентно прерязване на тъкани и кръвоносни съдове, съчетана с "хармоничен скалпел“ за нуждите на хирургично отделение, съобщават от лечебното заведение. Средствата ще бъдат осигурени от приетия разчет за целеви разходи за местни дейности.

Жулиета НИКОЛОВА