На 28 април т.г. беше открито 38-то издание на Цветното изложение "Флора". От Държавния архив в Бургас обясниха за "Фокус", че първото е започнало на същата дата през 1980 година.

Прави впечатление, че "Флора"-та не се е провеждала общо 5 пъти. Първите няколко са в началото на 90-те – между ‘91 и ‘94 година, като причините са били финансови, а последният път беше през 2020-а, когато пандемията възпря откриването.

"През 70-те години на XX век сред ландшафтните архитекти се заражда идеята за създаване на изложба на цветя в Бургас. В документите е записано: "Началото бе трогателно наивно, в откритите площи на досега съществуващия Пантеон бяха оформени няколко експозиции от теренни и сезонни цветя и една колоритна музайка, която се запази няколко години". По-късно, през ‘79 на посещение в Холандия заминава официална делегация от Бургас. Ентусиазирани от видяното там, те започват работа по органзиране на изложба в Бургас. Създаден е инициативен комитет и след едногодишна усилена подготовка на 28 април 1980 година в северната част на Проиморския парк – "там, където брегът слиза до плажа", е открита първата постоянна изложба на цветя с две експозиции – пролетна и лятна. Цветните изложби в откритите площи са на лалета, нарциси, зюмбюли, теменужки, пирени и други", обясни Данка Георгиева, директор на Дирекция "Регионален държавен архив“ (РДА) – Бургас.

По време на първата "Флора" участват много производители на цветя у нас – от Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Пловдив, и от побратимените на Бургас градове – Ротердам, Анталия, Краснодар и други.

Второто изложение – това от 1981 година, е открито лично от Людмила Живкова, а оттогава насам "Флора"-та е със статут на Национална изложба на цветя с международно участие. През 1983 година са проведени първите демострации по икебана от мадам Оно от Япония, има и съспътстващи изложби на декоративни птици и пеперуди.

През ‘80-‘85 година на площ от 1700 кв. м. са изградени халетата, а откритите площи възлизат на около 70 декара с 1570 кв. м цветни фигури.

"По време на "Флора"-та се провеждали няколко кункурса: за нови селекции и постижения в цветопроизводството, за класиране най-добър ескспонат, конкурс за най-добро архиутектурно и декоративно оформление на интериора и екстериора, както и конкурс за най-добра аранжировка. Освен саксийни цветя, в изложбата започва да се излага и дървесна и храстовидна растителност за оформяне на паркове и градини", добави директорът на РДА-Бургас.