Литературният критик и теоретик на изкуството Митко Новков ще представи двамата автори с цялостното им присъствие на българската литературна сцена и с последните им книги - поетичната "Седем“, номинирана за голямата награда "Европейски поет на свободата“ в Полша, и романа "Объркани в свободата“, съобщиха от Общината. Срещата с "разножанровото литературно семйство“ в Бургас, както те често се определят с усмивка, е от 18.00 часа днес в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Мирела Иванова и Владимир Зарев ще прочетат кратки откъси от книгите си и ще отговорят на въпросите на бургаските приятели на литературата.

Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание "Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка "Каменни криле“ излиза през 1985 година.

Авторка на девет поетични книги, най-известните сред които са "Самотна игра“, "Памет за подробности“, "Разглобяване на играчките“, "Еклектики“, "Седем“. Издава два сборника с разкази: "Бавно“ и "Всички разкази са за теб“, както и два тома с публицистични текстове. Носител е на национални и международни награди за поезия: Наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа, Националната награда "Христо Г. Данов“, Наградата за литература на София, наградите за поезия "Николай Кънчев“ и "Перото“ за "Седем. Стихотворения (с) биографии“.

В края на 2022 година е номинирана за престижната награда "Европейски поет на свободата“, която ще бъде връчена през 2024 година в град Гданск, Полша. Номинацията включва превод и издание на книга на полски език.

Участник в редица престижни европейски литературни форуми като "Европа пише“, "Поезията в града“, "Донумента“, "Фрагиле“. През 2008 година получава от Баварското министерство на културата едногодишна писателска стипендия в Международния творчески дом "Вила Конкордия“ в Бамберг.

Стиховете и разказите на Мирела Иванова са превеждани и публикувани на много езици, включени са в редица представителни антологии на българската и европейската поезия и проза. Има две издадени поетични книги в Германия: "Самотна игра“ и "Сдобряване със студа“ в превод на Норберт Рандов и Габи Тиман.

Мирела Иванова работи повече от петнайсет години като главен уредник на къща музей "Иван Вазов“ в София. От 2016 година е драматург в Народния театър "Иван Вазов“, на чиито камерни сцени с голям успех се играят пиесите й "О, ти, която и да си…“ и "Бележките под линия“.

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в град София. Завършил е "Българска филология“ в Софийския университет "Климент Охридски". Главен редактор е на елитното литературно списание "Съвременник".

Автор на деветнадесет книги, тринадесет от които са романи, между които националният епос - трилогията "Битието", "Изходът“ и "Законът“, "Разруха", "Светове", "Лето 1850", "Поп Богомил и съвършенството на страха", "Хрътката", "Хрътката срещу Хрътката" "Орлов мост", "Чудовището“, "Объркани в свободата“.

Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Турция, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Сърбия, Хърватия, Албания. Романите "Хрътката" и "Хрътката срещу Хрътката" излизат в бившия Съветски съюз в 200 000 тираж, а романът му "Денят на нетърпението" е отпечатан в "Роман газета" в 1 300 000 тираж.

През 2006 г. романът "Разруха" ("Verfall") на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от "Кипенхойер и Вич" и по мнение на "Дойче Веле" е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. "Разруха" бе определен като "романът на промяната в цяла Източна Европа". Книгата е приета с изключителен възторг от немската критика, за нея излизат над 40 отзива в най-значимите немскоезични медии. В "Берлинер Цайтунг" Владимир Зарев е наречен "българският Балзак“.

Австрийско издателство ДОЙТИКЕ ("DEUTICKE") издава през 2009, 2011 и 2012 епичната трилогия на Владимир Зарев със заглавия на немски език "Семеен пожар"("Familienbrand"), "Огнени глави“ (“Feuerköpfe") и "Пепел в душите" ("Seelenasche"), която обхваща повече от сто години от националната история на България, разказана посредством съдбата на един интересен и пределно драматичен род. Немскоезичната литературна критика и публика възприема "Семеен пожар" ("Familienbrand") като откритие в европейския епос в изключителните оценки, които романът получава в "Нойе Цюрхеер Цайтунг", "Ди Велт"и "Дер Щерн", той е определен като култов, а авторът е сравнен с Томас Ман и Достоевски. Немското издателство "ДеТеФау“ откупува правата на трилогията и я издава в меки корици. У нас по трилогията на Владимир Зарев "Битието“, "Изходът“, "Законът“ е заснет телевизионният сериал "Дървото на живота“.

Романите на Владимир Зарев са номинирани за престижни европейски отличия: Наградата за европейско разбирателство на Лайпцигския панаир на книгата, Берлинската награда "Берлинер брюке“ През 2008 година получава от Баварското министерство на културата едногодишна писателска стипендия в Международния творчески дом "Вила Конкордия“ в Бамберг.

Последният роман на писателя "Объркани в свободата“, излязъл отново в Издателска къща "Хермес“, се радва на голям успех и вече има две издания.