За да имаме качествени ремонти на тротоарите в столицата, първо трябва да приоритизираме и да знаем кои отсечки избираме и защо ги избираме. Не се работи координирано, това е голям проблем. Това каза Любо Георгиев от "Екипът на София“ в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му Столична община работи хаотично и некоординирано по ремонтите на тротоарите. Трябва да има мултидисциплинарност и различните специалисти да работят заедно и най-вече да работят подготвени, да има план, съвместяване на експертизата, а не гасене на пожари и добър маркетинг, подчерта той. "Правят се ремонти най-вече по текущото състояние, което означава само смяна на настилката, а има много проблеми, които са под настилката. Под самите тротоари има много инфраструктура, която трябва да бъде подменена – осветление, кабели, шахти, газ. Това нещо трябва да бъде подредено и е необходим проект за това нещо, а по текущ ремонт не се прави проект. По-бърза е административната процедура, по-евтино излиза и повече тротоари могат да се направят“, обясни Любо Георгиев.

По думите му липсва приоритизация на отсечките, предвидени за ремонти. "Принципно е казано, че трябва да се ремонтира около училища, детски градини, но това е маркетингова кампания, която уж показва грижа, но повърхностна“, посочи той.

"Екипът на София“ прави анализ на най-натоварените тротоарни зони в районите "Слатина“ и "Лозенец“, като се фокусира върху отсечките, които свързват спирките с детските градини, големите търговски обекти, училищата с жилищните блокове. "Това е в помощ на районните кметове. Такъв анализ не сме видели за цялата община или за другите райони, но е необходим, защото иначе каква е преценката къде влагаме тези пари?“, коментира Георгиев.

Той припомни, че преди две години Столична община прие стандарт за градските пространства, в чието създаване участие е взел и "Екипът на София“. Този стандарт по думите му засега остава само на хартия. "Бяха направени нормативи към него, свързани точно с настилките, но те са отново пожелателни. Те са много добре направени и осмислени, огледана е световната практика и е събрано най-доброто. Има много ясни описания как се ремонтират тротоари, какво се прави на кръстовище, как се блокират колите да не паркират на тротоара, как се интегрира озеленяване, пейки и всичко. Но той остава неприлаган заради тази врътка, че се правят ремонти по текущото състояние. По текущото състояние ти просто променяш нещо, не мислиш за нов дизайн, за по-удобно, по-сигурно, по-комфортно. На практика сме създали стандарти, които няма къде да прилагаме, защото използваме по-лесния начин за ремонт на тротоари“, обясни Любо Георгиев.

Полагането на асфалт върху тротоарите, което продължава да се използва широко у нас, е грешна технология и използването й намалява в световен мащаб, посочи той. "Асфалтът запечатва почвата, тя вече е мъртва. Асфалтът прави така, че цялата вода от дъждовете да отива в канализацията и това я натоварва ненужно. Освен това асфалтът е настилката, която най-много се нагрява. Последното нещо, което трябва да направиш, е да увеличиш площите, които акумулират и после излъчват светлина“, отбеляза Георгиев.