Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - Смолян стартира изпълнението на проект "Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите". Това съобщи на пресконференция директорът на библиотеката Светлана Хаджиева, предаде репортер на Радио "Фокус" - Смолян.

Проектът ще се реализира в рамките на 16 месеца с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество".

Бюджетът на проекта е на стойност 9 897,70 лв. от които 100% са осигурени от НФК. Направлението, в което ще се фокусират проектните дейности е възстановяването и устойчивото развитие на любителски фотоклуб "Светлопис", създаден през 2020г. към отдел "Изкуство" на библиотеката с ръководител професионалния фотограф Сашо Сарандалиев.

Той посочи, че в библиотеката има огромно количество фотографии, събирани през последните 15-20 години. В Смолян са правени много национални и международни пленери. Над 100 деца са преминали през Клуб "Светлопис“ и са оставили  следа във фотографското изкуство, посочи Сарандалиев. "Не сме спирали да работим с училища и читалища, пандемията удари дейността на клуба и се наложи отлагане на изложби, но Смолян е свикнал с фотографските прояви. Този проект ще даде тласък на нашето изкуство, това се прави заради децата, те ще се занимават с фотография или тя ще им помага в други професии“, каза още ръководителят на клуб "Светлопис“.

Хаджиева посочи, че основните цели на проекта са подкрепа за поддържане и развитие на творческия потенциал на любителите фотографи, осигуряване достъп на аудиторията до създадения творчески продукт и привличане на нови участници към любителското творчество.

В проектните дейности е заложено закупуване на оборудване и консумативи – фотоапарат, компютърна конфигурация, мастиленоструен принтер и фотографски консумативи, които ще повишат качеството на предлагания краен продукт и ще спомогнат за техническата обезпеченост на клуб "Светлопис".

Предвижда се обучителна програма за една година, в която ще се проведат 48 обучителни занятия, разпределени по теми, в съотношение 1:1- теория/практика и те ще повишат техническия и творчески потенциал на любителите фотографи, което ще проличи в създаването и

По проекта ще се проведат и 4 тематични изложби. За подготовката им ще бъде необходимо извършване на изследователска работа и доказване на натрупани фотографски умения. Темите на изложбите са избрани така, че да отбелязват важни за гражданите и смолянския край празници, годишнини, личности: "110 години от освобождението на Родопите", "Коледа – обичаи и традиции", "Смолянски творци – фотоочерци, фоторепортажи, фоторазкази", Смолянският фолклор и Костадин Илчев – ръководител на "101 каба-гайди".

Заложено е и провеждане на демонстрационен ден за привличане на нови фотолюбители. Това ще бъде инициатива, в която членовете на клуб "Светлопис" ще покажат пред публика процеса по заснемане, обработка и отпечатване на фотоматериал и превръщането му в творчески продукт. Целта е да бъдат привлечени минимум 5 нови члена към клуба.

Директорът на библиотеката допълни, че в резултат на създадения обществен интерес от възродената дейност на клуб "Светлопис" ще се привлекат нови членове към него, а библиотеката ще увеличи потребителите си. Проектът има възможност за надграждане чрез мултиплициране на част от дейностите му в малки населени места, където да се положат основите на любителски фотоклубове. Реализирането на ежегодни едноседмични фотопленери, в които да участват младежи от новосъздадените клубове и завършването им с колективна изложба, ще спомогнат за създаване на местна мрежа от фотолюбители.

Нели ГЕРГЬОВСКА