За пети пореден път Велико Търново е домакин на Международния театрален фестивал "Лято, кукли и приятели“, предаде кореспондент на "Фокус“. Проявата стартира официално този уикенд, а философията и целта ѝ остават непроменено – културата да бъде приритет в обществения живот в града.

"Уникалният формат на събитието вече доказа своята оригиналност в годините. Програмирането на театралния афиш и събитията от новосъздадения съпътстващ модул за период от три месеца поддържа интереса към форума. Зрителите имат достъп до културен продукт за продължителен период от време, а единствената награда, която се връчва на фестивала, е Наградата на публиката – тя избира най-добрия спектакъл. Всичко това е високо оценено от професионалните театрали в България и в чужбина, които определят форума като театрален празник, посветен на зрителите, а не на критици, журита и специалисти“, разказва Веселин Василев, артистичен директор на проявата и основател на куклен театър "Весел“.

Откриването ще е различно и много интересно. То ще се случи на три места и е озаглавено "Пешеходна зона“. В 10:00 часа в парк "Дружба“, в 10:40 часа в парк "Марно поле“ и в 11:00 часа в парк "Асеневци“ ще има много изненади. Първият спектакъл, който ще е на откритата сцена в района на паметника на Асеневци ще е на Държавен куклен театър – Русе - "Червената шапчица“.

"Петото издание на фестивала е категорично доказателство за устойчивост. Това ме мотивира за създаването на съпътстващ модул, който включва разнообразни допълнителни събития. Именно с тези събития се обогатява присъствието на различни по жанр изкуства, свързани с кукления театър. "Сцена и кукли“ е изложба на Наталия Гочева – един от водещите сценографи у нас и в чужбина. "25 години с куклите на театър "Весел“ е другата уникална изложба. В юбилейната 25-а годишнина на куклената трупа ще бъдат експонирани оригинални творби – куклени персонажи на сценографите Лидия Къркеланова, Стефка Кювлиева, Емелияна Тотева и Наталия Гочева, работили за спектакли на театър "Весел“. Изложбите ще бъдат представени в ХГ "Борис Денев“. Интересът към кукленото театрално изкуство ще бъде провокиран и чрез спектаклите за възрастни "Концертът“ и "World Stars Show“. Част от съпътстващата програма на фестивала е и Пътуващият музей на куклите "Приказки на колелета“, който ще се позиционира в откритото пространство на площада до Стамболовия мост. Бившата ПТС, реформирана и превърната в своеобразна капсула на времето, ще отведе малките зрители в света на приказките. А Авторската вечер е среща с Магда Борисова – драматург, писател и създател на романи за деца и театрални пиеси“, допълва Василев.

Основен и дългогодишен партньор в реализиране на фестивала е Фондация "Арт лято“. Спектаклите ще се играят на нейната лятна сцена. Художествена галерия "Борис Денев“–Велико Търново е другият основен партньор. При неподходящи атмосферни условия спектаклите ще бъдат представяни на сцената на Народно читалище "Искра - 1896“ – също партньор на фестивала.

Спектаклите и събитията от програмата на фестивала "Лято, кукли и приятели“ са безплатни за зрителите.

За допълнителна информация – 0878 790 549 или на Фейсбук страницата на театър "Весел“.