Нова занималня за образователна интеграция на 20 украински деца се създаде във Варна. Групата беше сформирана през месец май и ще продължи до края на месец октомври 2024 г.

Украински ученици, записани в български училища от (1-ви до 7 клас) ще посещават три пъти седмично занималнята. Педагози и специалисти ще им помагат в училищната подготовката и в усъвършенстване на  езиковите познания по българския език. 

Занималнята е третата поред, която през последните две години се реализира с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд за Варна в рамките на инициатива "Подпомагане на образователната интеграция на украинските деца във Варна, България“, чрез  Програмата "Глобални предизвикателства-местни решения“, ръководена от Академията за развитие на филантропията в Полша  (5/GCLS-UA/2024 ).

Учебната програма и специалистите за занималнята са осигурени чрез партньорство със Сдружение "Енерджи“, експерт в интеграцията на украински семейства във Варна.

През летните месеци юли и август занималнята ще се превърне в Play Hub с помощта на аниматори и учители, които ще организират спортни игри на открито и клуб за настолни игри.

Планират се съвместни културни дейности и за родителите на украинските деца, както и съвместни спортни игри и ролеви занимания с български деца с цел преодоляване на предразсъдъците и създаване на възможности за социални мрежи и по-лесна адаптация на украинските деца живеещи във Варна.