Сдружение "Ловно-рибарско дружество-Добрич" се подготвя за новия ловен сезон, а днес отчита дейността си за изминалата година от 14:00 ч. в ловния дом в местността Кобаклъка. Само след две седмици – на 17 юни, членовете на сдружението ще вземат участие в ХIV-я  национален ловен събор, чийто домакин ще бъде сдружението в Шумен. Това съобщи Илия Михайлов, председател на Управителния съвет на Сдружение "ЛРД-Добрич" и заслужил деятел на НЛРС - СЛРБ, предаде репортер на "Фокус".

В момента в Сдружение "ЛРД - Добрич" членуват 959 членове в т.ч. 5 жени. 33 са общо ловно-рибарските дружини. Стопанисват се 36 ловно-стопански района с обща площ 119 249 хектара на територията на община Добричка. В изпълнение на плана за основните мероприятия и съгласно договора за стопанисване на ловните райони са изградени и ремонтирани стотици биотехнически съоръжения – хранилки, солища, калища, чакала, които изискват ежедневна поддръжка.

През септември 2022 година бяха отбелязани сто двадесет и пет години от учредяването на първото ловно дружество в Добрич. "Годишнина, която не е важна само за нас, но и за всички, обичащи природата на добруджанския край. Тогава открихме тържествено собствен ловен дом в местността Кобаклъка и  осъвременяването на ловно-стрелковия комплекс с изграждане на зона за нарезно оръжие, с което затворихме кръга – ловен дом, стрелбище за гладкоцевно и нарезно оръжие. Там премина практическата подготовка на 100 души в курса за нови ловци и на 15 в курса за подборен лов.

Редно е да се разбере, че отдавна ловците и риболовците не  осигуряват своята прехрана и оцеляване чрез дейността си. Напротив. В сдружението от 2015 година сме забранили ловуването на заек. Нещо повече. През 2022 година разселихме  160 зайци и продължаваме този процес. Съвсем скоро ще разберем от резултатите доколко това е ефективен начин за увеличаване популацията на заека", посочи Илия Михайлов.

През отчетния период са разселени 1385 птици, от които 845 фазани и 540 яребици. Това е практика от години и вече се наблюдава значително увеличение на тяхната популация. Членовете на сдружението през цялата година се грижат за дивеча, правят хранилки и особено през зимните месеци, когато животните трудно си намират храна. Подхранването е за да оцелява дивечът. 

За отчетния период са направени 84 хранилки за елени и сърни, 30 – за диви свине, 300 – за фазани и яребици. Сдружението закупува и разпределя по ловно-рибарските дружинки всяка година 20 тона концентриран фураж (царевица), 2,5 т груб фураж (люцерна) и 1 тон каменна сол. Дружините допълнително осигуряват, съобразно своите възможности, храна за дивеча в своите ловно-стопански полета.

Всяка ловно-рибарска дружина набира нови членове, създава и обогатява клубната си база. Със свои ловни бази в периода 2022-2023 са се сдобили членовете на ЛРД в Житница, Славеево, а в Овчарово се осъществяват довършителни работи по базата, подпомогнати от сдружението и Община Добричка. В Житница с доброволния труд на ловците е изграден водоем за осигуряване на вода за животните особено в горещите летни месеци и навес.

Извършването на таксация всяка година позволява на ловците да следят популацията на животните и да се намесват в случаите, когато даден вид е заплашен от изчезване, вследствие на прекомерното увеличаване броя на неговия естествен враг – чакал, лисица и др. Съвместно с редица институции, ловците от сдружението, макар и с различен успех, водят ежедневна борба срещу бракониерството.

След пауза от три години, заради Ковид пандемията, е продължена традицията, датираща отпреди 1942 година, по отношение на ловните вечеринки, в които обикновено участват близо 400 ловци, риболовци и членове на техните семейства. Продължава работа по договора за сътрудничество, с участието на всички ловно-рибарски сдружения от общините в област Добрич и колегите от градовете Силистра и Вълчи дол. Поддържа се сътрудничество със сродни организации в рамките на Европейския съюз. Като добри се определят контактите с ловци и риболовци от румънския град Констанца и гръцкия град Кавала.

"Ще продължаваме да търсим възможности за любителите на риболова, които през последните 20 години са истински ощетени, поради липсата на водоем на територията на сдружението", посочи още Илия Михайлов.

Той допълни: "Амбицията ни е безопасността при боравенето и съхраняването на ловното оръжие да се превърне в постоянна тема на разговор между нашите членове и членовете на техните семейства с цел опазване на човешкия живот, който е най-голямата ценност, която притежаваме".

Жулиета НИКОЛОВА