На днешния 19 март се отбелязва Международният ден на социалната работа. Тазгодишната тема на празника е "Споделено бъдеще за преобразяваща промяна".

Изборът й е вдъхновен от актуалните проблеми в световен мащаб, чието преодоляване изисква подчертаване на необходимостта социалните работници да предприемат иновативни подходи, ръководени от интересите на обществото.

Международният ден на социалната работа служи като своевременно напомняне за преобразяващата роля, която социалните работници имат в стимулирането на положителна промяна и насърчаването на обществото за неговото устойчиво развитие.

В Ловеч той ще бъде отбелязан с информационна среща, на която ще бъде коментиран достъпът до социални услуги и професията на социалния работник като значима за обществото.

Към момента Община Ловеч е създала и предлага над 30 форми на предоставяне на социална подкрепа с държано, местно и европейско финансиране, с което социалните придобивки за общността поставят Ловеч сред най-ангажираните градове в страната.

Предлаганите в рамките на Община Ловеч социални услуги покриват значителна част от уязвимите групи, като удовлетворяват многообразния спектър от техните потребности. Над 300 служители са ангажирани с дейности по извършване на социална работа, като много от тях са вече изградени и доказани специалисти - социални работници, психолози, логопеди, рехабилитатори, терапевти.

Друга голяма част от служителите са пряко ангажирани с дейности по предоставянето на социални услуги - лични асистенти, социални асистенти, детегледачи.

Днес е денят, в който отдаваме своята признателност към всички тях, служителите на социалната система, които въпреки трудностите на днешното време полагат ежедневни усилия в грижите и подкрепата си към съгражданите ни.