Цветница в Ловеч привлече невиждано през последните години множество от жители и гости, които се насладиха на множеството изяви в програмата, съобщиха от пресцентъра на община Ловеч. Препълнени са всички площади, хотели и къщи за гости.

Най-важната проява – шествие и избор на "кумичка“ на празника, по традиция събра множеството на Богоявленския мост, където стана ритуалът "По вода“. Там момите хвърлят своите венчета в река Осъм. Най-бързо във водата бе венчето на Дарина Добрева (16 г.), ученичка в Езиковата гимназия и танцьорка в Народно читалище "Зорница 2010 – Нено Щрегарски“.

Кметът Корнелия Маринова обяви царицата на празника с думите: "Името Дарина свързваме с дар, доброта, благополучие. Нека чрез нея да бъдем дарени и ние, и гостите на Ловеч. От днес Дарина става част от публичния образ на Ловеч и ще участва в културния живот на града, празниците и благотворителните инициативи на общината.“ Кметът връчи короната и традиционните подаръци на "кумичката“. Хореографията на ритуала "По вода“ и последвалият концерт бе на НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски“.

"Да посрещнем с радост Господа и да пазим своите души чисти, както са душите на децата“, пожела в навечерието на Великден Ловчанският митрополит Гавриил. Сутринта той отслужи Златоустова Света литургия в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий“, на която присъстваха и кметът Корнелия Маринова и заместник-кметът Даниел Колев.

След това в Бившата казарма концерт изнесе известната певица Пепи Христозова и НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски“. После сцената завладяха танцовите състави "Ловеч“ при Центъра за подкрепа на личностното развитие и Общинския духов оркестър. Вечерта завършва с концерт на родения в Ловеч певец Илиян Михов – Баровеца.