С гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парка "Стратеш“ Ловеч тържествено отбеляза на 22 август 145 години от Освобождението на града от oсманско иго. "Днешната дата е пример за истинско братство и единение на славянските народи. За свободата на нашето отечество се бият хиляди руски воини и доброволци, рамо до рамо до тях са украинци, румънци, финландци, поляци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други воини. И мнозина отдадоха живота си в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-1878 г.“

Това каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя посочи още, че денят се празнува и заради установяване на местното управление. Посочи, че първият кмет е Иван Драсов – местен революционер, общественик и държавник, народен представител в Първото Велико народно събрание. Следващият кмет Иванчо Колев също е революционер, член на Ловчанския частен революционен комитет на ВРО.

Кметът Корнелия Маринова подчерта, че днешните млади поколения приемат свободата като даденост, естествено състояние на нещата. "Но не е така. За свободата, включително тази на 22 август 1877 г., е воювано, плащано е с много труд и кръв, с живот. Ако сме народ, ние сме длъжни да виждаме историята в цялата й сложност и преплетеност, с всичките тъмни бездни и светли върхове. Затова паметта трябва да опреснява, да се поддържа жива“, заключи кметът на Ловеч.

В ритуала участва почетен военен караул от Единен център за начална подготовка в Плевен, както и Общинският духов оркестър.

Сред официалните лица бяха областният управител инж. Светослав Славчев, председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, полк. Калоян Василев, зам.-командир на ЕЦНП в Плевен, заместник-кметът Венцислав Христов, представители на институции и граждани.

Освобождението на Ловеч става след тежки боеве на 20, 21 и 22 август. Руските загуби при Ловеч са 1675 офицери и войници. От безчинствата на редовната турска войска, нередовни черкези и башибозуци из града и околните му села загиват около 2600 българи. Вече 145 години времето не е изтрило спомена за Освобождението и освободителите на Ловеч.

По повод честването в Ловеч се получиха поздравителни адреси от полк. Светослав Църовски, началник на Военен географски център в Троян, както и от побратимения град Рязан.

Днес венци и цветя на признателност бяха поднесени пред всички паметни места в града. По-рано в храм "Св. Троица“ имаше панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, благодарствен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на черквата.

Вечерта беше открита изложба от Международния пленер за живопис "Дувари 2022“ в Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров“. Програмата завърши с участие на НЧ "Бяла Анаста – 2016 г.“, което изнесе емоционалния музикално-танцов спектакъл "Ние, българите“ на откритата сцена на пл. "Тодор Кирков“.