Ловно-рибарското дружество в  Ловеч отбеляза с голям събор 125 години от своето създаване. Събитието се случи днес край село Баховица, съобщиха от Община Ловеч. Всяка дружинка имаше своя шатра, така че цялата поляна бе заета от ловци и рибари.

Гост в началото на празника бе Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, която връчи на празнуващите поздравителен адрес и тематична дърворезба.

Д-р Пламен Върбанов, който е председател на ЛРД – Ловеч, подари на Маринова  специално изработена значка.

"За този дълъг период сдружението премина през различни исторически епохи, смениха се много поколения, ловното оръжие се модернизира, но добрите традиции останаха. А те са любов и грижа за природата, спазване на дисциплината и мерките за безопасност при боравене с оръжие. Радостно е, че акцент във Вашата дейност е опазването, развъждането и разселването на животни, както се изисква от Закона за лова и опазване на дивеча. Но най-важен е несломимият ловен дух, който ни сплотява, за да преодоляваме трудностите и да споделяме радостта от успехите“, се казва в адреса на кмета Корнелия Маринова.

Гости на празника бяха още инж. Васил Василев - шеф на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България“, инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите, кметове на Летница и Угърчин, на Баховица и Радювене, кандидат-депутати.                                                

За доброто настроение се погрижиха музикантите от Берковската духова музика и танцьорите от ТФ "Балкански огън“ и др.

Дружеството е основано на 26 май 1897 г. от група запалени ловешки любители на природата и дивите животни. През годините то е отбелязало редица високи постижения, няколко пъти е първенец в страната по отстрел на диви прасета.

През 2015 г. бе  открит многофункционален стрелкови комплекс, второто такова съоръжение в страната след Пловдив. Комплексът е в полза на близо 1700 членове на сдружението, обединени в 50 дружинки, които са от общините Ловеч, Летница и Угърчин. А площта, на която ловуват, е 152 600 хектара.