Дъждовното време през април забавя пролетното третиране на парковете и междублоковите пространства срещу кърлежи и инсектициди. Проблемът е всеобщ - както във Велико Търново, така и в останалите градове от областта, предаде кореспонент на "Фокус".

В Горна Оряховица, например, сигналите на граждани за кърлежи и бълхи из парковете зачестяват в последните няколко седмици. Причината вероятно е повишението на температурите, въпреки постоянните валежи в региона. Еколози от Общината в железничарския град са направили запитване до фирмата, която третира зелените площи срещу вредители.

"От дружеството отговориха, че до момента нито една община от Великотърновска област не е направила първата обработка срещу кърлежи. Тепърва фирмата изготвя график, като Община Горна Оряховица е предвидена за 9 май. Пръскането ще се извърши при подходящи метеорологични условия. Това означава – сухо време и температура на въздуха над 20 градуса в продължение на 3-4 дни", допълват още от местната администрация.

В момента тревните площи в Горна Оряховица се поддържат от общинското предприятие. Същото важи и за Велико Търново, където в последните две седмици косят парковете, за да ги подготвят за предстоящото третиране, което ще е в началото на май.