Лошо е състоянието на есенниците в Сливенска област. Причината са недостатъчните валежи.  Това съобщи Георги Радев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители "Хаджи Димитър“ - Сливен.  "Валежите в Сливенско бяха изключително малко. Средно през зимата падаха около 30 литра на квадратен метър. За два месеца са падали по 2, 3, по 5 или 6 литра. Докато превали и като духне сливенския вятър след два часа няма помен от дъжда. Нямаме такъв дъжд, който да е със стопанско значение, който да ни даде спокойствие“, посочи Радев.  

Заради сушата в Сливенско има много пропаднали площи от рапица, не са засегнати пшеницата, ечемикът и другите зърнено-житни култури.  

По повод протестите на зърнопроизводителите Радев  обясни, че засега зърнопроизводителите от Сливенска област нямат намерение да протестират като  зърнарите  от Северна България, които излязаха с тежките машини на пътя с искане за спиране на вноса на селскостопанска продукция от Украйна.  

"В тази нестабилна политическа обстановка, без редовен кабинет, успехът на подобни частични протестни действия, е под въпрос. За проблема с безконтролния внос на некачествено украинското зърно и превръщането на българската продукция в неконкурентоспособна, ние алармирахме още през септември миналата година, когато излязохме на протест. Сега за съжаление, нашите опасения са факт - колегите са на крачка от фалити, качественото българско зърно залежава в складовете, не може да се продаде, защото няма на кого, а и цената е нищожна. Ако НАЗ като национална организация реши, че ще излезем на протести в цялата страна, тогава сме готови да отстояваме правата си и да защитим прехраната си", коментира Георги Радев. 

Според него, проблемът със застояващото в складовите бази миналогодишно зърно ще стане още по-голям само след няколко месеца, когато земеделците ще започнат да прибират новата реколта и няма да има къде да я съхранят.

 

Радев поясни, че към момента пшеницата се продава за около 0,48-0,49 лв./кг. и продължава да пада.