Ученици и учители от Иновативна гимназия "Райко Цончев" в Добрич участваха в мобилност за опознаване литературното наследство на пет европейски страни - България, Турция, Италия, Румъния и Чехия. Това съобщи Жулияна Георгиева, координатор-проекти в училището, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Мобилността е под наслов "Литературата и благосъстоянието“ и е насочена към дейности, свързани с опознаване на литературните наследства на страните, участващи в проекта "Творческо и активно образование – тяло, ум, дух“ по програма "Еразъм+“. Работното посещение е осъществено в Думбравени, Румъния. 

Учениците са имали възможност да представят театрална драматизация по литературен текст, да се включат в изграждането на изложба, посветена на "Малкия принц“, както и да участват в работилници, насочени към развитие на тяхното творческо мислене. 

В програмата, изготвена от Технологичния лицей “Михай Еминеску" в Думбравени, е било включено и посещение на Университет “Штефан чел Маре" в Сучава, Румъния, където участниците са се включили в дебат на тема "Емоционално развитие“, както и в работилница, представена от специалист в сферата на психологията на тема "Важно ли е да се грижим за нашето благосъстояние?“.
news pic 2
© ЧПГТП

По време на престоя си учениците са посетили манастир "Сучава", част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО в Румъния, манастир "Св. Иван", крепостта в Сучава, музея на селото Буковина и крепостта Пиатра Неамт.

Дейността е част от проектите за  сътрудничество за иновации и обмен на добри практики и проектите за стратегически партньорства в сектор "Училищно образование“. Идеята на това партньорство е да стимулира художествения и познавателен потенциал на младите хора да намират креативни и иновативни решения на предизвикателства от съвремието ни и рискове на обществото.

Жулиета НИКОЛОВА