Днес отбелязваме 45 години от създаването на Литературно-художественият музей "Чудомир“ в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". Музеят е общински културен институт за живота и делото на видния български писател хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Помещава се в къщата му в град Казанлък, която е обявена за музей през 1968 г. и  за архитектурен паметник на културата от национално значение.

След изграждане на допълнителна сграда, музейният комплекс е открит през 1979 г. и включва дома на Чудомир, художествено-документална експозиция, която е разположена в три зали с обща площ 300 кв. м, модерно фондохранилище и конферентна зала с мултимедийно оборудване.

В музея съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска. 

Музеят и неуморният труд на екипа му са нашият път към познание на творчеството и художественото наследство на Чудомир, който с добродушния си хумор остава един от най-положителните образи в историята на Казанлък.