Книжен базар, с участието на 8 издателства и книжарница с мисия, академия за добри обноски, пътуване във времето с демонстрация на килийно училище, вълшебни литературни срещи и творчески вечери с едни от най-популярните български писатели, обещава четвъртото издание на фестивала "Враца-книжен град". Това каза за радио "Фокус“ директорът на Регионална библиотека "Христо Ботев“ във Враца Силвия Павлова. Тя уточни, че в дните от 29 септември до 1 октомври 2022 г. врачанската библиотека ще събере на едно място издатели, творци, писатели и поети, за да поведе гостите към незабравимо преживяване в света на изкуството с любими български имена.

"Планираните срещи с творци започват още сутринта на 29 септември, с гостуването на детската писателка Цвета Брестничка, която ще представи книгата си "Небивалици с буквите от А до Я". Верни на традицията, Регионална библиотека-Враца гарантира официалното откриване на фестивала да бъде огнено и магично със спектакъл, подготвен от театрална група ТЕМП. Шоуто започва в 18.30 ч., а веднага след това – от 19 ч. – гостите на "Враца – книжен град" ще се срещнат с писателя Алек Попов. На 30 септември от 10 ч., пред сградата на РБ "Христо Ботев" отваря Творителница "О`Писменехъ!“, за да направи демонстрация на обучението в килийното и взаимопомощното училище. През вековете ще ни пренесе Диян Павлов или просто Джими, както е известен в родния си град Плевен, една колоритна и многоспектърна личност, отдадена на творчеството, историческото ни минало и българската духовност“, допълни Силвия Павлова.

За първи път във Враца ще пристигне и създателката на Първа детска академия за добри обноски и автор на първия наръчник "Детска академия за добри обноски" Невена Басарова. Под формата на игра тя ще даде ценни съвети на малките дами и кавалери как да станат експерти в добрите обноски и да правят добро първо впечатление. Вечерта  писателката Виктория Бешлийска пък ще представи романа си "Глина".

"Съботата е денят, който е наситен с най-много събития , а за радост на четящите хора от Враца, в пространството пред Община Враца ще отвори врати Книжен базар. Участие ще вземат 8 български издателства, които ще представят стотици нови заглавия. За малките деца и тийнейджърите са планирани творчески работилници. Ще се проведе ателие "Глаголица" – изработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица, а в следобедните часове младежите ще имат възможността да се впуснат в уъркшоп "Комиксите оживяват", поясни Павлова. В събота създателката на поредицата за Дракончето Ринти – Доника Ризова ще представи втората си книга, а вечерта на 1 октомври врачани ще се срещнат с Маргарита Петкова и Добромир Банев.

Специално за книжния базар, Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца ще подари 5 ваучера на участници в онлайн игра. Те ще бъдат изтеглени чрез жребий, а имената им ще станат ясни по време на официалното откриване. Ваучерите ще бъдат на стойност 30 лв. и ще могат да се използват на щандовете на книжния базар, който ще бъде отворен на 1 октомври от 10 до 18 ч.

Росица ВАЛЕНТИНОВА