Най-притеснителното е липсата на група медикаменти за хиперфункция на щитовидната жлеза както в аптеките в област Смолян, а и в цялата страна. Това каза за "Фокус“ Мария Главинкова – председател на УС на Районната фармацевтична колегия в Смолян. "Имаше три медикамента на нашия пазар и трите в момента липсват. Това означава, че хората нямат аналози, с които да заместят назначеното им лечение. За единия от препаратите получихме официално писмо, че заради производствен проблем няма да има неизвестно още колко време от него. За другите два нямаме официална информация. Надяваме се поне някой от тях да се появи, за да могат хората да не прекъсват лечението, което им е необходимо“, поясни Главинкова.

По отношение на другите групи медикаменти, които традиционно са със затруднен достъп, това са част от инсулините – ситуацията за някои от тях малко се е пооправила, когато забраниха износа. Все още обаче има 2-3 проблемни вида, с които малко по-трудно се снабдяват аптеките, но не са на пълен отказ, посочи магистър-фармацевтът.

"Има също така медикаменти за лечение на епилепсия, които в момента отсъстват от пазара, но някои от тях имат аналогични препарати, така че да могат лесно да се заменят. С антибиотиците нещата се нормализират, тъй като малко излизаме от сезона на тяхното по-голямо потребление и мисля, че този път ще се нормализира и при тях снабдяването“, каза още Главинкова.