Завърши ремонтът на един от знаковите за Стара Загора обекти – Летният театър. Музикалната сцена, която е част от най-големия парк в града – "Митрополит Методий Кусев", очаква първия си изпълнител – емблемата на българската музика Лили Иванова. По този начин ще бъде открит официално обектът, който разполага с над 1600 места.  Днес се очаква и последната част от необходимата документация за приключване на цялостната реконструкция на съоръжението да бъде факт, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора

Летният театър е открит през 1959 година и от тогава не е цялостно ремонтиран.  Стойността на проекта за новия му облик е  3 072 754 лева, а финансирането е от Фонд за устойчиви градове. Изпълнител на дейностите е ДЗЗД "ТЕАТЪР 2020". Автор на визията е проектантски екип с ръководител арх. Явор Янулов и ландшафтен арх. Корнелия Маторова. Строителният надзор бе на екип "МГ". Общата площ на обекта е 3800 м2, от които 1330м2 са зелени площи.

Основната цел на проекта за цялостно обновяване бе да се запази съществуващата симбиоза между открития театър и заобикалящата го зеленина, давайки възможност за провеждане на концерти, спектакли, фестивали, оперни и театрални постановки и други прояви от културен характер. Дейностите, които стартираха през 2021 година, включиха ремонт на базата, с който бе подобрена функционалността ѝ,  нова сцена в рамките на старите размери, подмяна на седалките, както и изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Изградената пергола от метална конструкция с решетъчна структура, дава завършен вид на сцената и оркестрината, но е и максимално щадяща съществуващата дървесна растителност. Част от перголата е ажурна, което осигурява свободно преминаване на стволовете на съществуващите дървета.  

Зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности на Община Стара Загора Милена Желева уточни, че интересът към Летния театър е голям. До края на лятото се очакват още няколко големи концерта, а вече има запазена и дата за музикално събитие през лятото на следващата година.   

Припомняме, че за утрешното събитие – концертът на примата на българската музика Лили Иванова, Община Стара Загора осигурява буферна зона за паркиране на автомобили. Свободен ще е достъпът до пространството около южния вход на стадион "Берое".