За поредна година в Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян ще стартират летни занимания в Детския отдел за деца от 7 до 11 години, които са пет на брой. Това каза за "Фокус“ директорът на библиотеката, Милка Матева.

"Първото творческо ателие "Актьорско майсторство“ започва на 17 юни и е с продължителност пет дни. То е с ръководител Боряна Иванова – актриса в куклен театър. В него децата ще си изработят кукли, а ателието ще завърши с пиеса, която накрая децата ще изиграят“, поясни Матева.

Второто ателие, което ще бъде от 24 до 28 юни, е "Здрави и информирани“. То включва здравни беседи с експерти от РЗИ - Смолян в областта на профилактика на болестите и промоция на здравето. Включва пет теми – дентална хигиена, здравословна хранене, ползата от двигателната активност, защо не бива да пушат децата, както и беседа за вредата от енергийните напитки.

Третото ателие "Млад художник“ е с най-голяма продължителност от 1 до 12 юли и с ръководител Живка Кисьова

Четвъртото ателие е от 15 до 19 юли и то е литературно-творческо "Колелото на приказките“, с ръководител Елена Дурева.

Тази година за първи път в библиотеката в Смолян ще има ателие за деца от 0 до 6 години – "Приказчица сладкодумна“. Те задължително трябва да бъдат с възрастен придружител“

Всички занимания са безплатни, ще започват в 9:30 и приключват в 12:30 часа.

"До момента имаме записани около 50 участника, като непрекъснато постъпват нови заявления. Засега най-голям интерес има към "Млад художник“ и ако той се увеличи и има много желаещи, може би ще организираме и второ ателие от 22 до 26 юли“, каза още директорът на библиотеката в Смолян.