На специална церемония "СОФ Кънект“ награди за втора поредна година своите най-добри служители за изминалата година, съобщават от Летище София. "Служител на годината“ е първата вътрешнокорпоративна инициатива с развити критерии и система на оценяване на "СОФ Кънект“.

На церемонията в присъствието на служители и синдикати изпълнителният директор Хесус Кабайеро връчи наградата "Служител на годината“ на Светлозар Николов. Той изигра ключова роля при подготовката и одобрението на финансовия модел на компанията. Светлозар винаги е готов да направи нещо повече при ежедневните си ангажименти и постоянно подкрепя на колегите си.

 

Освен голямата награда "Служител на годината“ бяха отличени и шест професионалисти в различни категории:

· Професионална ангажираност – Иван Мечкарски от дирекция "Сигурност;

· Почтеност – Андрей Гърков от дирекция "Безопасност"

· Уважение – Райна Йорданова-Колева от пътническата агенция на летището;

· Фокус върху клиента – Антонина Иванова от дирекция "Човешки ресурси";

· Креативност – Мария Кафелова от дирекция "Маркетинг и бизнес развитие“

· Прилагане на стандартите за устойчиво развитие – Едмон Шахинян от отдел "Перонно обслужване".

 

"Стратегията на "СОФ Кънект“ за развитието на летище София е то да се превърне в 5-звездно регионално летище до 2028 г. Отличените в различните категории са онези служители, които с личния си пример мотивират останалите за постигането на амбициозната цел, които сме си поставили. Всеки от тях е успял, заедно с екипа си, да преодолее различни предизвикателства успешно. Запазете енергията си в общото ни пътуване към успеха, благодаря ви искрено“ , заяви изпълнителният директор на "СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро при награждаването.