Летище София избра проектант за реконструкцията на Терминал 2. 40 млн. лв. ще бъдат инвестирани в сградата до края на 2025 г., информират от летището.

Българската архитектурно-инженерна компания ИПА ще проектира реконструкцията на Терминал 2 на столичното летище. Проектантите ще си партнират с чуждестранните дружества 1PAX – френско архитектурно бюро с международен опит в проектирането на летища, които са автори на концептуалния дизайн на терминала и с консултантите от EGIS Avia - глобален лидер в дизайна и инженеринга на летища и авиационна инфраструктура.

Договорът между страните беше подписан от изпълнителния директор на аерогарата Хесус Кабайеро и арх. Цветан Петров, управител на ИПА.

Стратегията за трансформация на летище София включва пълна реконструкция на Терминал 2, който да поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1. В проекта са включени доставка на напълно нова система за управление на багажите, удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, напълно нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м., революционно нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и редица други подобрения, които да осигурят допълнителни удобства за пътниците и ефективността на операциите.

До 2030 г. ще бъде построен и напълно новият Терминал 3, който да предложи удобство и комфорт на пътниците, допълват от летище София.

ИПА е авторитетна архитектурно-инженерна компания с повече от 17-годишен опит, над 700 успешно завършени проекти и повече от 30 награди.

"При планирането и проектирането за нас ще бъдат водещи няколко важни фактора - създаването на отлично преживяване на пътниците от престоя на летището, приветлива атмосфера, комфортна среда и разбира се - безопасност. Обновеното летище ще даде друго лице на града ни и ще отговаря като инфраструктура, инсталации и технологии на съвременните критерии за качество и устойчивост. Вярваме, че обновеното летище ще предостави първокачествена и достъпна услуга за всички – каза арх. Цветан Петров, управител на ИПА.

"Правим важна стъпка напред за трансформацията на Терминал 2. Сградата има потенциал, който ще ни позволи да подобрим удобствата за клиентите ни, но също и да сме по-ефективни в операциите с грижа за природата. Разчитаме на ИПА за проектиране на приветлива среда, в която в която да имаме доволни пътници и отзивчиви служители при спазване на всички административни процедури", каза при подписването на договора Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летището.