Летищата във Варна и Бургас отчитат над 50% ръст в пътниците през октомври тази година в сравнение със същия период на миналата година. Това обявиха за TravelNews от концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Има и малко увеличение при самолетодвиженията, но отново трябва да се има предвид, че генерално за 2022 г. двете летища продължават да са под нивата, постигнати преди пандемията. Причината е в липсата на трафик от Руската федерация, Беларус, Украйна и по-малкото туристи от Германия към Българското Черноморие през тази година.

Летище Бургас се справя по-добре през октомври с ръст от 62% на пътниците, като общо е посрещнало над 43 000 души. Най-много туристи са пристигнали от Полша, Великобритания, Австрия и Унгария. За първи път тази година има много чартъри между Летище Бургас и редица летища в Турция. Българските туроператори реализираха полети до Анталия, Бодрум, Мармарис, Кушадасъ и Кападокия.

Подобно е положението и на Летище Варна, където ръстът на пътниците през октомври е 50%, показват данните. Най-много туристи са посрещнати от Германия, Великобритания, Турция и Австрия. Това е благодарение на редовните линии на авиокомпаниите до тези страни. Значителен трафик има и между София и Варна, като по три полета на ден е правила "България Еър“. До южната ни съседка оперира Turkish Airlines, която лети до Истанбул. Българските туроператори са осъществили и доста чартъри от Летище Варна до  Анталия, Бодрум, Мармарис, Кушадасъ и Кападокия.

Данни на Летищата в Бургас и Варна за периода 1 - 31 октомври 2022 г.

Летище Бургас:

                                                2022                  2021

Пътници:                              43,733               26,916     +62%

Самолетодвижения:               411                    387       +6%

 

Летище Варна:

                                                2022                  2021

Пътници:                           127,346                 84,901     +50%

Самолетодвижения:              998                      820      +22%

 

Летище Бургас - Топ 5 пазари за октомври

    Полша

    Великобритания

    Австрия

    Унгария

    Турция

 

Летище Варна - Топ 5 пазари за октомври

    Германия

    България

    Великобритания

    Турция

    Австрия.