Макет на Летния театър в Горна Оряховица, изработен от 3500 клечки за сладолед, дървени бъркалки за кафе и други подобни, представиха в железничарския град, предаде кореспондент на "Фокус“. Това се случи по време на годишния концерт на изпълнителите от НЧ "Братя Грънчарови – 2002“, който се състоя именно на сцената на обновения Летен театър.

Макетът, дело на самодееца Здравко Панайотов, представя сградата преди мащабния ремонт, който тя претърпя. Той е изработен в мащаб 1:43. При направата му, за по-голяма достоверност, са използвани и оригинални материали – като балатуми и мокети. Той преповтаря абсолютно точно всички помещения, обзавеждане, оборудване, реквизит и въобще всичко от старата сграда. Така макетът на старото читалище ще показва на поколенията бъдещи танцьори откъде е започнало всичко. Изработката му е стартирала на 10 октомври 2019 година и е продължила до 31 декември 2021-а. Съмишленици в това дело са още самодейците Мая Петрова, Александър Георгиев и Юлина Николова. Освен макета, четиримата успяват да намерят и точни копия на автомобилите на тримата си ръководители, както и на автобуса, с който през годините пътува фолклорният състав.

Повече от час и половина близо 200 момчета и момичета танцуваха на обновената сцена на НЧ "Братя Грънчарови – 2002“. Годишният концерт на самодейците бе аплодиран както от горнооряховската публика, така и от гостите от Грузия и Полша, дошли за XVI-я Международен фестивал "Раховче“. Всички те в началото бяха приветствани от председателя на читалището Иван Иванов.