Не приемам алкохол. Не се притеснявам от проверките. Това каза за Агенция “Фокус" лекарката д-р Диана Димова, чиято проба с дрегер показа 1.44 промила алкохол в кръвта, взета във връзка с катастрофата, в която загина 3-годишно дете.

Д-р Димова отрече да е приемала алкохол във въпросната нощ, въпреки че е отказала кръвна проба. Тя заяви, че приема лекарства за заболявания, от които страда. И поясни, че пътува с личния си автомобил до работа ежедневно.

“Не за първи път обвиняват лекарите. Много е грозно, че винаги те са виновни, а спасяват човешки животи", каза тя.

Пред медията ни медикът уточни, че има 30 години трудов стаж - 28 от тях са в Национална следствена служба.

За “Фокус" д-р Димова обясни, че не е от Враца, а от София. Работи в Центъра за спешна медициснка помощ - Враца от септември 2022 г., като все още е в изпитателен срок.

В момента не е семейна, има двама сина, потъврди тя.

Междувременно медията ни научи, че след приключване на проверките ще се реши дали д-р Димова ще бъде отстранена от работа, въпреки първоначалните заявки на д-р Галина Лещарска - директорът на Спешния център, че ще бъде уволнена дисциплинарно.

Припомняме, че на 10 януари вечерта 3-годишно дете загина при катастрофа между Враца и Кривидол. Майката на детето е с тежки травми и е настанена във врачанската болница. Съмнения, че лекарката е била пияна отправиха близките на загиналото дете. Според тях линейката се е забавила, а лекарката в нея е била пияна. По тяхно настояване е тествана за алкохол, а резултатът се оказва положителен.

По повод публикации в медиите, касаещи действията на служителите от екипа за спешна медицинска помощ и недоволството, изразено от страна на близките на пострадалите в пътния инцидент, Окръжна прокуратура – Враца възложи извършване на проверка на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Тя следва да установи спазване на медицинските стандарти при оказване на помощ и други изисквания, свързани със спешното състояние на пострадалите при катастрофата.

Роси ВАЛЕНТИНОВА