"Лекари в малки населени места“ стартира първо в Добрич около Великден, а днес здравният министър д-р Асен Меджидиев е на посещение в региона, за да се срещне с хора и медицински служители в село Свещарово и град Шабла, предаде репортер на "Фокус". Инициативата е на ръководството на МБАЛ-Добрич, с подкрепата на Министерство на здравеопазването и няколко добруджански общини - град Добрич, Добричка, Крушари и Шабла. 

Първите медицински прегледи вече са осъществени от различни специалисти в малки населени места на Община Крушари, като Коритен, Телериг, Ефрейтор Бакалово. Днес са предвидени по график медицински прегледи в град Шабла и село Свещарово.

Следващите области, където ще започнат дейности по проекта, са Монтана и Бургас и постепенно проектът ще обхване цялата страна, като желанието е профилактичните прегледи да бъдат системно, а не само по веднъж и в бъдеще да бъдат създадени амбулаторни медицински центрове в отдалечени и малки населени места. Това заяви пред журналисти в село Свещарово министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Впечатлен съм от реакцията на ръководството на Община Добрич и на болницата в града и на лекарите, които наистина със сърце преглеждат. Инициативата вече започна. Искам да благодаря за подкрепата на президентството и лично на президента, защото това е една от неговите идеи още от началото на моя мандат, която аз поех ангажимент да се организира. Следващата седмица ще започне в област Монтана и в Бургаска област и полека-лека искам да подхване цялата страна и да стане абсолютно системно, прераствайко впоследствие в организиране на амбулаторни центрове в малките населени места", заяви здравният министър.

За област Добрич към момента финансирането на този проект се поема от Фонд "Здраве" на Община Добрич. Към финансирането се присъединява и Община Добричка, това заяви днес нейният кмет Соня Георгиева. Очаква се всички добруджански общини солидарно да подкрепят инициативата с грижа за хората.

По думите на д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ-Добрич, към момента при проведените профилактични прегледи най-търсените специалности са свързани с патологията, която е най-широко изразена - вътрешни болести, хирургия, онкология. "Във всяко едно от звената, където правим такива сбирки с профилактични прегледи на населението, съществува винаги екип от хирург и интернист. Като идеята е максимално много да обезпечим необходимостта на населението с адекватна медицински грижа във всяка една от точките на посещения", каза д-р Желязков. 

Той допълни, че медицинските специалисти са млади и откликват много позитивно на инициативата: "С изключително голямо желание приеха тази идея присърце, за което им благодаря, защото това е една изключително хуманна инициатива в полза на всички нас, родителите ни и нашите близки, които живеят в малки населени места". Предлага се комплексна медицинска услуга от високо квалифицирани специалисти.

Жулиета НИКОЛОВА