Лекари от програма  "Детско здраве" ще преглеждат безплатно на 18 март деца от Добрич и областта. Община Генерал Тошево също е обхваната, съобщават от местната администрация.

Прегледите са под егидата на община Добрич и с любезното съдействие на кк "Албена". Лекарите са от специалностите: УНГ; ортопедия; неврохирургия; урология; хирургия; кардиология; неврохирургия; неврология; ендокринология; дерматология; педиатрия; образна диагностика; акушерство и гинекология; офталмология. В Програма "Детско здраве" участват водещи специалисти от болница "Пирогов" и от Столична лекарска колегия.

Екипът ще преглежда деца от 0 до 18 г. в Медицински център ЕООД при "МБАЛ-Добрич“ АД. Профилактичните прегледи ще бъдат извършени в рамките на кампаниятата следващата събота от 9:30 ч. до 14:30 ч. Децата, които са с придружаващи заболявания, трябва да носят със себе си по време на прегледа цялата медицинска документация, съпровождаща заболяването.

Деца с остри респираторни заболявания не е желателно да посещават  профилактичните прегледи с цел ограничаване разпространението на вируса.  Желаещите да се възползват от възможността за безплатни профилактични прегледи е необходимо предварително да се запишат на телефон 0884 54 09 74.  Записването е възможно всеки работен делничен ден между 9:00 и 16:00 ч.

Националната програма "Детско здраве“ води своето начало от болница "Пирогов“, където преди 10 години се провеждат първите безплатни профилактични прегледи. Инициатор на програмата тогава е водещият специалист УНГ д-р Асен Меджидиев (днес министър на здравеопазването), който създава и ръководи първото отделение по УНГ в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов“.