Лекари от Горна Оряховица спасиха живота на млада великотърновка, която прекара три дни в страдания. Младата жена е върната от няколко различни лечебни заведения, преди да попадне в железничарския град, разказват за "Фокус“ от местната болница.

Екипът, ръководен от гастроентеролога д-р Илко Костурков, извърши точна диагностика и и животоспасяваща ендоскопска процедура, с което случаят приключи благополучно. 34-годишната Б.В. разказа за случая, сърдечно благодарна на всички медици.

На 16 февруари жената си купила желиран език от магазин във Велико Търново и вечерта го изяла. Веднага след консумацията, тя усетила неприятно дразнене и боцкане в горната част на хранопровода, и трудност при преглъщането.

"Реших, че съм глътнала нещо, имах усещане за чуждо тяло, заседнало в хранопровода. Отидох в Спешна помощ във Велико Търново, където прецениха, че съм за специалист УНГ и започнаха да звънят на отделенията в болниците в Габрово, Горна Оряховица, накрая решиха, че трябва да вървя до Плевен. През нощта се придвижих до УМБАЛ- Плевен, където в спешен кабинет ми казаха да остана в града да чакам някакъв специалист. Казаха ми: ще чакаш няколко дни. Аз се отказах, а междувременно усещах, че това чуждо тяло се смъква още по-надолу. Върнах се в Търново и в събота отидох в кабинета на УНГ- специалиста д-р Белчилов, който огледа хранопровода, докъдето успя, не откри нищо, но прояви голямо внимание и звъня на негови колеги - гастроентеролози. После отидох в болницата тук, но оттам ми казаха, че случаят е за Плевен, да отида там. Мой познат обаче ми препоръча гастроентеролога д-р Илко Костурков в Горна Оряховица. В понеделник сутринта отидох в Първо вътрешно отделение и д-р Костурков ми огледа с апаратура хранопровода, където най-сетне беше открито това чуждо тяло. Поставиха ми упойка и за две минути го извадиха - беше поне 4-5 сантиметра, подобно на игла, с два остри върха, според мен - метално...", обяснява пациентката.

Началникът на Първо вътрешно отделение д-р Илко Костурков извършил гастроскопия и установил чуждото тяло в горната част на хранопровода. В резултат на сложна ендоскопска процедура, то било извадено. Жената е останала в лечебното заведение два дни под наблюдение и изписана в добро състояние.

"Д-р Костурков ми каза, че чуждото тяло е било застанало напречно, което е било много опасно, тъй като това е можело да доведе до разкъсвания и също, че изваждането му е било доста рисково", разказва още Б.В. и благодари на лекаря и неговия екип.