Утре от 11.00 часа в сградата на СУ "Васил Левски" в Русе ще се проведе работна среща, посветена на все по-нарастващото значение на адекватните мерки за превенция на инсулта, споделиха от ОА-Русе.

Инициативата се подкрепя от Областната администрация и Регионалното управление на образованието, като събитието е част от набралата популярност през последните  години програма  "БЪРЗИ ГЕРОИ 112". По последни данни на Световната организация за инсулт един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт до края на живота си. За съжаление България от години е на първо място в Европа по смъртност и инвалидизация от инсулт.

"Всеки ден някой от нас и около нас губи майка или баща, а децата ни - любима баба или дядо. Но инсултът е лечим, ако се реагира бързо!", споделят организаторите.

"Водени от желанието да работим за доброто на Русе и здравето на неговите жители се обединихме около идеята за провеждане на обща работна среща, която да положи основите на съвместен проект за осъществяване на здравно-образователна програма  "БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ на територията на цялата област Русе. Тази програма е свързана с първия етап от националния план за борба с инсулта, а именно превенция и осведоменост на населението за основните симптоми и правилната реакция в случай на спешност", допълва Елица Хадживълчева, която е национален координатор за България на животоспасяващата програма. 

"БЪРЗИ ГЕРОИ 112" е здравно-образователна програма, насочена специално към деца от 6 до 10 години и техните близки, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. В България програмата "БЪРЗИ ГЕРОИ 112" стартира през м. април 2021 година. Безценна за този проект е подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и на Българското дружество по неврология. До този момент програмата "БЪРЗИ ГЕРОИ 112" се осъществи в 71 населени места от 28 български общини, където се обучиха над 11 000 деца и техните семейства, т.е. още над 67 000 възрастни.

Програмата беше реализирана в община Русе през учебната 2022-2023 г. Участваха 14 учебни заведения, 250 учители станаха посланици на програмата и заедно с тях бяха обучени 1 700 деца, които предадоха животоспасяващите знания и умения към над 10 200 души. 

На събитието се очаква да присъстват директори на учебни заведения от област Русе, както и представители на Центъра за спешна медицинска помощ, Регионалното управление на образованието, двете университетски болница "Медика-Рус" и "Канев", както и редица представители на местната и държавна власт. В събитието ще участва и началникът на РУО д-р Росица Георгиева.