Над 250 души са заявили участие в така очакваното у нас музикално събитие Spike Bulgarian Music Showcase, което ще се проведе между 25-ти и 27 май, 2023 в Пловдив. Това съобщи за "Фокус" основателят и организаторът на феста Боян Робърд Пинтер. 

Това е второто поредно издание на уникалния за страната Spike Bulgarian Music Showcase фест. "От българска страна интересът към събитието е значителен", разказа Боян. "Миналата година имахме 19 регистрации, а тази година са 120. След първото ни издание миналата година 60% от артистите, които участваха, получиха изява извън страната. Това е и нашата концепция - музикален експорт на българския талант, за да може да стига до по-широка публика. Да намерят те правилните хора, които могат да им помогнат при развитието на тяхната кариера. Защото всеки един музикант е на различен път - някои работят самостоятелно, други имат менажери, трети имат хора, които управляват социалните им мрежи. Важното е всеки да намери правилният човек и правилното време за тях", посочи Пинтер.

Конференцията е международна. Има артисти и представители от Япония, от Канада, от нашите близки съседи, като по-голямата част са от европейския пазар. В това число те включват и още 6-7 Showcase фестивала.

Според Пинтер всички, които са дошли в България искат да слушат българска музика и да нахъсат кариерата на бъдещите музиканти.

"Имаме късмета на фестивала да присъстват двама много специални гости. Единият е Ленард Остлънд, който е саунд инженер и продуцент на студио "Полар".  Това е човекът, който е записвал АВВА, това е студиото на АВВА. Той е записвал още Ролинг Стоунс (The Rolling Stones), Лед Цепелин (Led Zeppelin), цялата шведска музикална индустрия е минала от там, групи като Рамщайн (Rammstein), за които той е създал някои от емблематичните им звуци, той вече е пенсиониран, ще разкаже за своята работа.

Другият човек е  Едуард Бикнел, менажера на Дайър Стрейтс (Dire Straits) и Марк Нопфлър (Mark Knopfler)", който има една дълга кариера в музикалната индустрия – от промотор и бокунг агент в зората на рокендрола, като от 66 и 67 година е работил с групи като Пинк Флойд (Pink Floyd), когато е излизала на пазара. След това е бил агент на други групи като Дийп Пърпъл (Deep Purple), Блек Савънт, и след това се е запознал с Дайър Стрейтс и Марк Нопфлър. Той, с невероятното си чувство за хумор разказва за интересната им кариера и за всичките перипетии, през които са минали, като никога не забравя да напомни, че грапата е  продала около 180 милиона екземпляра от най-значимият албум на всички времена на тази планета - техният 49 албум", разказа още Боян Пинтер. 

"Това, което се опитваме да подчертаем е, че всеки един артист има нужда от екип и правилните хора, с които да работи в своята кариера", добави той.

Конферентната част ще бъде на място в Дома на културата "Борис Христов" на 26 и 27 май. А концертите са набелязани вече и ще се проведат на 5 места в града - Rоck’n’Bar Бeзистенъ", Rock Bar Download, Temple Bar, Bar Fabrik и Римски стадион.

За организаторите е важно важно концертите да са близко един до друг, за да може да се ивдят всички музикални изпълнение. В концертите ще участват по 16 групи на ден.

"Групите, които  ще свирят на Римския стадион са много развълнувани. Имаме музиканти от над 15 държави от Япония, Италия, Испания, Полша, Канада, както и много изпълнители от България. Имаме и един много специален гост от Финландия. Тя се казва Анна Данчев, а групата се казва Danchev Domain. Нещо като голямо завръщане е това участие, за нея вълнението е още по-голямо. Тя е българка, която е родена в Пловдив, баща ѝ се казва Христо Данчев, също от Пловдив, но се е преместил да живее във Финландия. Посланникът на Финландия специално ще дойде да я слуша", посочи Боян Пинтър.

Всички концерти са с безплатния вход.