Концесионерът на спирките в Пловдив планира да развали концесионния договор с община Пловдив, научи Агенция "Фокус". Представители на фирма "Елиза 1999" ЕООД са съобщили намеренията си в неформален и предварителен разговор със заместник-кмета по финанси Величко Родопски, потвърди пред репортер на медията ни самият той.

"Преди две седмици проведохме разговор. Да, имат такова намерение, но в общината не е постъпило нищо и очакваме конкретно предложение, за да обсъдим как да го направим" - заяви Родопски. Вицекметът уточни, че фирмата е изключително коректна и три години плаща стриктно годишната концесионна такса, въпреки че павилионите Lafka не работят. 

Пловдив е поредният град, от който Lafka смята да се оттегли. В няколко други големи населени места вече са направени конкретни стъпки за прекратяване на договорите с тамошните общини. Пуснати са 6-месечни предизвестия, като в този срок фирмата трябва да демонтира павилионите. В Пловдив обаче все още няма постъпило предложение с искане за официално прекратяване на сключения концесионен договор.

Споразумението с "Елиза 1999" ЕООД за стопанисване на спирките в Пловдив е сключено на 3 юли 2003 г. и е със срок до 3 юли 2033 г.  В първоначалния договор е записано, че концесионерът дължи годишно концесионно възнаграждение от 10% от брутните приходи от търговските обекти, но не по-малко от 71 000 евро в левова равностойност по официалния курс. 

На фирмата е дадено право да постави допълнително 50 павилиона, като с анекс от 2012 г. се регламентира, че за всеки от тях ще се плаща по 240 евро годишно. Съгласно тази клауза фирмата е монтирала още само 23 павилиона. По договор, годишната концесионна такса се плаща до 31 март за предходната година, а за допълнителните павилиони - до 31 декември на текущата година.

В обхвата на договора влизат 314 спирки от масовия градски транспорт на Пловдив, като за 312 от тях са направени типови навеси, а за две - по индивидуален проект. Към тези спирки има 68 броя павилиона, които са приети и заведени в активите на Община Пловдив. Това става през декември 2017 г., когато администрацията утвърждава пълното изпълнение на основната инвестиционна програма. До този момент концесионерът е направил в пълен обем и в утвърдените срокове задължителната инвестиция в общ размер от 5 860 977,27 лв. с ДДС. Допълнителните павилиони остават собственост на концесионера.

Лафките затвориха в началото на 2020 г., след като билетите от частните лотарии изчезнаха при влизане в сила на последните промени в Закона за хазарта. В Пловдив фирмата изпълнява задълженията си съгласно договорните клаузи. Прекратяването на концесията трябва да стане с решение на Общинския съвет. 

Фирма "Елиза 1999" ЕООД е многократно сменя собственика си, като последният е "МТ Риъл Пропъртис" АД, която първоначално е регистрирана с името "Булгартабак-трейдинг" ЕАД. Последният публикуван финансов отчет на "Елиза 1999" ЕООД е за 2019 г. и според него фирмата има 77 000 лева печалба и 0 лева оборот.