Лабораторно-изпитвателният комплекс /ЛИК/ към "Софийска вода" вече извършва под акредитация тестване и анализ за соматични колифаги и легионела във води за питейно-битови цели, съобщават от дружеството. Това са болестотворни бактерии, които, освен че са опасни за здравето, са и индикатор за замърсяване на водата. Двата вида бактерии са включени в последната актуализация на европейската директива за качество на питейната вода от 12/2020 г., но още не са задължителни за изследване според българското законодателство. Въпреки това, ЛИК вече ги добави в обхвата си на акредитация, като я препотвърди за следващите четири години.

Освен за тези бактерии "Софийска вода" е акредитирана да анализира салмонела в утайки, биоотпадъци и почви чрез PCR в реално време. Лабораторията разполага с необходимата апаратура, но и разработена методика за PCR изследвания включително за наличие на Sars-Cov-2 в отпадъчните води. В разширения обхват на акредитация влизат и още допълнителни химични анализи.

На 16 август ЛИК навлезе в следващия си четвърти 4-годишен етап на акредитация след проведена оценка от ИА "Българска Служба за Акредитация" и получи нови сертификат и заповед за акредитация до 2026 г.

Само за 2021 г. акредитираната лабораторията на "Софийска вода" е взела над 9000 проби от целия път на питейната вода до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 анализа.