Членове на Туристическо дружество "Осогово“ – Кюстендил са на поход до пещерата край село Гърбино, за която се смята, че е била обитавана от небесния покровител на българския народ. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил секретарят на туристическото дружество Силвия Михова. По думите й преподобният Иван Рилски е пребивавал на много места, докато се установи в прекрасната Рила планина и едно от тях е пещерата край село Гърбино.

Пешеходен преход е 5 часа и започва от железопътната спирка "Полска Скакавица“, преминава през Стубелски дол допещерата на Св. Иван Рилски  и обратно.

Пещерата, за която се твърди, че е обитавана от Свети Иван Рилски се намира над село Гърбино и е на около 5 километра от селото в местността "Светата вода" между венец от скали. До пещерата води стар римски път. Според преданието тази пещера е обитавал Свети Иван Рилски, след като е напуснал родното си село Скрино. Когато Свети Иван Рилски е на 25 -годишна възраст, умират родителите му. Той решава да раздаде неговото наследство на по-бедни и болни хора и напуска село Скрино. Обикаля из пустите места и манастирите около Струма и Витоша. Най-напред се спира при Земенския пролом на река Струма, в пещерата над село Гърбино.

Венцеслав ИЛЧЕВ