Кюстендилската библиотека връща календара с 88 години в нова рубрика. За Агенция "Фокус“ от Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ – Кюстендил съобщиха, че започва нова рубрика, чрез която всяка трета сряда от месеца ще се предлагат интересни предложения от страна на библиотекарите от отдел "Краезнание".

Самата рубрика носи името "КраеВеда". В навечерието на 145 годишнината от Освобождението на Кюстендил, се поглежда 88 години назад в няколко последователни броя на вестник "Кюстендил“, издаван в периода 20 август 1934 година до 11 юли 1941 година от печатница "Зора“. Негов редактор е бил Стоян Йовев – автор на книгата "Кюстендил в миналото и сега".

Любопитен е фактът, че тогавашният двуседмичник е струвал 2 лева, годишният абонамент е бил от 50 лева. В броя от 4 февруари 1935 година се разказва за воеводата Ильо Войвода. В друг брой се разказва и за Освобождението на Кюстендил, като се посочва, че в хода на Руско-турската война градът е освобождаван два пъти. Разказва се за отбелязването на годишнините от Освобождението на Кюстендил, както и за откриването на бюст-паметника на Ильо Войвода в градинката до стария бряст.

Венцеслав ИЛЧЕВ