В Кюстендил беше отбелязана 104-тата годишнина от подписването на Ньойския договор, предаде репортер на "Фокус“. То беше организирано от Културно-просветното дружество "Св. св. Кирил и Методий“ – Кюстендил. Негови членове поднесоха цветя на паметника на Тодор Александров в града, а след това и на паметника на Тринадесети пехотен Рилски полк.

"Отбелязваме този пагубен и исторически несправедлив Ньойски договор, чрез който са орязани части от България – несправедливо. В момента нашите сънародници от Западните покрайнини са още жертва на този договор, на тази несправедливост, на този извършен над българския народ там геноцид“, обясни председателят на дружеството Владимир Миланов.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой тогавашният  министър-председател Александър Стамболийски  подписва Ньойския договор, след поражението на страната ни в Първата световна война. От България е откъсната площ от 11 278 кв. км с българско население, наложени са репарации на обща стойност 2,250 милиарда златни франка и много други тежки условия.