Националният статистически институт, чрез териториалните си структури провежда анкетно проучване "Статистика на доходите и условията на живот“. Това съобщиха за "Фокус“ от отдел "Статистически изследвания – Кюстендил“.

До 10 юни 186 домакинства на територията на област Кюстендил ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника – Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Всеки от анкетьорите на Отдел "Статистически изследвания – Кюстендил“ при посещение в домакинствата ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториалното статистическо бюро – Югозапад към Националния статистически институт.

Проучването за доходите и условията на живот е част от изследванията, включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво.

Изследването се провежда върху шестгодишен ротационен панел от обикновени домакинства. За Република България размерът на извадката в панела за 2024 година е около 9 700 домакинства, разпределени във всички области на страната. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече навършени години.