Кюстендилци отбелязаха 114 години от Независимостта на България, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Отбелязването на годишнината започна с издигане на българския трикольор и изпълнение на националния химн. Пред паметника на 13-ти пехотен Рилски полк се събраха кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, представители на политически партии , сдружения, много граждани. На церемонията присъстваха и представители на Архиерейско наместничество – Кюстендил, както и на клуб "Традиция“ към читалище "Генерал Владимир Заимов“.

В словото, посветено на Независимостта на България беше посочено, че на 22 септември 1908 година на практика се реализира мечтата на българина да бъде свободен и независим. Заражда се нов начин на мислене и вече всеки може да вярва, мечтае и news pic 2
© Фокус
живее свободно, да бъде българин. Подобен политически акт е естествена кулминация на отдавна назрели исторически процеси, вдъхнали сили и самочувствие на българите да се опълчат срещу волята на Великите сили и да поемат своя самостоятелен път на развитие.

Присъстващите поднесоха венци и цветя на паметния знак, а след това беше изнесен концерт от вокална формация "Неразделни“ към читалище "Братство“.

Венцеслав ИЛЧЕВ