Кюстендил загуби един от почетните си граждани – архитект Юлий Фърков, предаде репортер на "Фокус“. Човекът, на който всяка секунда от живота му беше трепет за величавия Кюстендил. Юлий Фърков е роден през 1946 година. Завършил е магистърска степен по архитектура във ВИАС – София. През годините е работил по различни проекти, касаещи консервация, реставрация, адаптация и експониране на паметници на културата в цялата страна. През 2010 година негово дело е проект за консервация, реставрация и експониране на Късноантична и средновековна крепост "Хисарлъка" – Кюстендил. Зад гърба си оставя богата изследователска работа и селекция от публикации. Носител е на множество награди и отличия.  Само в община Кюстендил е работил по десетки проекти. Сред тях са Лекарската къща, Взаимното училище, камбанарията и благоустрояването на черквата "Свето Успение Богородично", параклисът "Св. Петър и Павел в Осоговска планина и други.

Автор е на десетки проекти по консервация, реставрация и адаптация на паметниците на културата, сред които се открояват комплекса при метростанция "Сердика" в София, крепостната стена на ранновизантийска крепост на нос Акра до Черноморец, на Лъвов мост в София, на средновековната църква "Свети Николай Чудотворец" в Созопол, на антична вила "Армира", на крепостта "Перистера" в Пещера. Автор е на десетки студии и статии, посветени на проблемите на реставрацията, консервацията и адаптацията на културно историческите паметници.

Негово дело е и проект за преустройство и реконструкция на градската художествена галерия, включващ археологическо изследване, консервация, реставрация и експониране на археологически структури и фрагменти от Северната крепостна стена "Хисарлъка". През 2019 година беше удостоен с най-високото отличие на Кюстендил – "Почетен гражданин“.

Венцеслав ИЛЧЕВ