Трескава подготовка във връзка с абитуриентските балове кипи в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. На площад "Велбъжд“ вече се монтира празничната украса, която е свързана и с  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

354 абитуриенти ще изпрати тържествено Кюстендил. Новата визия за абитуриентските балове на кмета инж. Атанасов и младежкото вдъхновение на зрелостниците преобразяват града за баловете тази година.

За пръв път абитуриентите ще бъдат изпратени с тържествена церемония, организирана от Община Кюстендил, а в дните от 23 до 26 май включително сърцето на Кюстендил – площад "Велбъжд“ ще тупти много по-силно, защото ще събере на едно място надеждата, устрема, желанието и вдъхновението на младите хора в един от най-важните дни в живота им.

В дните от 23 до 26 май включително абитуриентите ще пристигат на площада в 18.30 часа. Това е времето, в което учениците ще имат възможност за снимки със своите близки, семейства и приятели, дошли за да ги видят. Празнично декорирана арка и рамка за снимки вече са монтирани специално за абитуриентите на площада.

В 19.00 часа кметът ще има честта да приветства абитуриентите и да им пожелае "На добър час!“, с което ще бъде поставено началото на празничното дефиле.

Абитуриентите ще дефилират тържествено по червен килим през централната част на града.

 На 23 май под празничната арка ще преминат абитуриентите на Езикова гимнази "Д-р Петър Берон“.

На празничния 24 май под аплодисментите на близки и приятели ще преминат зрелостниците от Професионална гимназия "Йордан Захариев“.

На 25 май ще бъдат дефилетата на Професионална гимназия по туризъм "Никола Йонков Вапцаров“, Професионална техническа гимназия "Джон Атанасов“ и Спортно училище "Васил Левски“.

Красив край на тазгодишните балове ще поставят на 26 май абитуриентите на ПМГ "Проф. Емануил Иванов“.

Във връзка с безпроблемното протичане на баловете и максимално удобство на зрелостниците, ще бъде въведена временна организация на движението в централната градска част.

Абитуриентите ще имат възможността да пристигат на площад "Велбъжд“ с автомобил, който стига до площада по следния маршрут: от бул. "Цар Освободител“ през ул. "Христо Смирненски“ към ул. "Демокрация“. На площад "Велбъжд“ право да влизат имат само автомобили, превозващи абитуриенти или техните класни ръководители. Община Кюстендил призовава всички абитуриенти, които ще се придвижват със собствен транспорт, да бъдат внимателни и да не допускат нарушения на пътя.