Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов обяви стартирането на подписка срещу проучването и добиването на полезни изкопаеми в региона, предаде репортер на "Фокус“. На пресконференция кметът информира, че въпреки водената в предишните месеци комуникация със служебното правителство, преписката в тази връзка е без развитие. Апетитите към някои от терените в общината от страна на компании за златодобив остават. Става въпрос за местността Полетинци на територията на община Кюстендил и площи на територията на община Трекляно.

"Незабавно тогава уведомихме тогавашния министър-председател, очаквахме решение, проведохме разговор, обади ми се и тогавашният министър на енергетиката. Уведомиха ме, че ще направят всичко възможно да бъдат прекратени тези домогвания и опити за проучвания. За съжаление нямаме данни, след толкова време, че преписката е прекратена. Опасяваме се, че някой може да направи опити да получи разрешение за проучване за добив на злато или полезни изкопаеми. Не може да допуснем подобно нещо“, каза Петър Паунов.

По думите на кмета, от сигнали на българите в Босилеград, е ясно как се експлоатират подобни тип находища, как се съсипва околната среда. Не се спазват правилата за безопасност, не се спазват заложените модули за безопасен добив.

"От утре стартираме подписка против провеждането на процедури по издаване на разрешение за търсене, проучване и добив на метални полезни изкопаеми, сключване на договори за концесия за добив на полезни изкопаеми на територията на община Кюстендил. Опитаха се да ми кажат, че подземните богатства са изключителна държавна собственост, че не може да препятстваме такива финансови интереси. Единственият отговор е ясен и категоричен – голямото богатство на тази земя са хората“, допълни Петър Паунов.

Той призова всички, които са против посочените процедури, да се включат в подписката. Тя ще се събира на обществени места и в малките населени места. Планира се подписката да бъде входирана в Общински съвет – Кюстендил, който заедно с нея да приеме и нарочна декларация по темата. Това ще се случи в края на месец август. Подписката и декларацията ще бъдат изпратени до ресорните комисии в Народното събрание и до министъра на енергетиката.

Венцеслав ИЛЧЕВ