В Кюстендил се проведе тържествен концерт по повод предстоящия празник Въведение Богородично, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя в голямата зала на читалище "Братство“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. То беше организирано от Софийска Света митрополия, Архиерейско наместничество към Кюстендилска духовна околия и читалище "Братство“. На него присъстваха Велбъждският епископ Исаак, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, председателят на читалището Иван Андонов, отци от духовната околия, миряни.

В концертната програма се включиха деца от детски градини на Кюстендил, деца изучаващи предмета Християнство - Православие в Кюстендил и смесени хорови състави, които изпълниха църковни песнопения.

Пред присъстващите беше посочено, че в ценностната система на българина семейството винаги е заемало главно място. Поради тази причина празникът Въведение Богородично  е на особена почит. 21 ноември се отбелязва като Ден на християнското семейство и християнската младеж. В този ден малката Мария била заведена в църква, за да служи, още както било обещано преди да се роди. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот. Християнското семейство е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие. Семейното ходене на църква в този ден напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Пред хората в залата говори Генади Генадиев, ставрофорен иконом. Той посочи, че въвеждането в храма е събитие, а въведението е състояние. "Подобно е призванието на всеки човек, който се въвежда в Божия грам. Не просто да влезе, а да напусне след това. Нещо повече – сам да стане дом Христов“, каза Генади Генадиев.

Отецът посочи, че освен Кръщението е необходимо наставление, предаване на вяра и опит, обучение.