За втора година в Кюстендил се отбелязва празника на православния дух и традиции, предаде репортер на "Фокус“. Празникът започна в храм "Успение Богородично“, където беше отслужен молебен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, в съслужение с Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и духовници от града.

След това се състоя лития от храма до парка пред читалище "Братство". Включиха се кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, представители на институции, десетки деца. Шествието премина под звуците на професионалния духов оркестър.

Белоградчишкият епископ Поликарп отправи приветствие към участниците в празника. "В този празничен ден, когато сме се събрали по един такъв – достоен, духовен, православен, патриотичен, български повод, да отбележим празника на православния дух и традиции. Казвам празник, защото за поредна година се организира това мероприятие. Дай Боже да се утвърди като една наистина традиция в този град, която да бъде заразителна и за други градове, както в епархията, така и в цяло българско. Желая ви достоен празник на православния дух и традиции. Изявете се, покажете вашите умения. Радвайте се и носете това творчество и този дух във вашите дни. Бъдете пример за всички които са около вас. За това, че сте изпълнени с вяра, с надежда и с любов“, каза в словото си Негово Преосвещенство.

Присъстващите имаха възможност да наблюдават кратка театрална и музикална програма, а след това се включиха в разнообразните ателиета по занимания.

Организатори на празника са Архиерейско наместничество - Кюстендил, Община Кюстендил, Регионално управление на образованието - Кюстендил, Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" - Кюстендил, Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов" - Кюстендил, НЧ "Братство 1869" - Кюстендил, Неделно училище при храм "Рождество Христово“ - София, Неделно училище при храм "Св. Мчца Параскева“ - София, Школа по изкуства "Новите майстори" - Кюстендил, Асоциация на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Асоциацията за развитие на българския спорт и Театрална компания "Празното Пространство“.

Венцеслав ИЛЧЕВ